2017 m. spalio 26 d., ketvirtadienis

Šokoladinis cukinijų pyragas



Ilgą laiką, užsimaniusi cukinijų kekso, geriau žinomo kaip cukinijų duona, naudodavausi pačiu paprasčiausiu ir elementariausiu receptu iš Mary Berry knygos. Bet kai paūgėjo mano sūnus, paaiškėjo, jog jis tikras šokoholikas. Bet kokios rūšies desertai ir kepiniai, jo nuomone, tampa daug daug žymiai žymiai gardesni, jeigu į juos dedama šokolado, ar, blogiausiu atveju, ant jų bent jau užpilama šokoladinio glaisto. Todėl nusprendžiau, kad retkarčiais verta iškepti ir šokoladinį cukinijų pyragą - įvairovės dėlei ir sūnaus džiaugsmui.

Nuotrauka Kristinos

Esu išmėginusi ne vieną cukinijų kekso receptą, bet šiandieninį aptikau visai atsitiktinai, ieškodama idėjų, kaip sunaudoti... peraugusius agurkus. Cukinijų duona, kaip žinia - amerikietiškos kilmės kepinys, o amerikiečiai - praktiški žmonės. Tie, kurie prie namų turi daržus ir kruopščiai sutvarko visą užaugintą derlių, netruko pastebėti, jog cukinijos ir dideli agurkai yra panašaus skonio. Vadinasi, net jeigu pastarieji, ką tik parsinešti iš lauko ar šiltnamio, nėra itin skanūs, jie vis dar puikiai tinka kepiniams. Nieko čia keisto, juk agurkai ir cukinijos priklauso tai pačiai moliūginių (lot. Cucurbitaceae) šeimai. Todėl jeigu nulupsite storą peraugusių agurkų žievelę ir išimsite jų sėklas, iškepsite kuo puikiausią cukinijų duoną net neturėdami cukinijų :) Šiandieninio recepto autorė taip ir padarė, nurodžiusi, jog savo eksperimentui sėkmingai panaudojo laiko patikrintą šokoladinės cukinijų duonos receptą.

Kaip tik iš cukinijų šįkart aš ir iškepiau šį šokoladinį pyragą - spalio pabaigoje agurkų, tiek neperaugusių, tiek peraugusių, laikas jau praėjęs. Bet jeigu jūs patys auginate daržoves savo šeimai, idėją siūlau išsaugoti ateičiai, kaip tą esu padariusi ir aš pati. Na, o cukinijų, spėju, kol kas dar turi ne vienas mano tinklaraščio skaitytojas. Kažkas galbūt netgi daugiau, negu norėtų turėti :) Ta proga dar vienas patarimas kitai vasarai: jeigu jus į neviltį varo itin gausus cukinijų derlius, prisijunkite prie amerikiečių ir rugpjūčio 8 d. švęskite Slapčia nunešk cukinijų prie kaimyno durų dieną (angl. Sneak Some Zucchini onto Your Neighbor's Porch Day).

Sako, kad šią šventę (?) sugalvojo puikų humoro jausmą turintis amerikiečių aktorius ir radijo laidų vedėjas Thomas Roy (regis, tai nutiko kažkur apie 1990 m.), pastebėjęs, kad daugelis daržininkų mėgėjų užaugina tiek cukinijų, jog jų šeimos nebepajėgia visų suvalgyti. Mesti lauk geras daržoves, žinoma, gaila. Draugams, pažįstamiems ir giminaičiams geruoju jų įpiršti irgi pasiseka toli gražu ne visada. Tad ką gi veikti su derliaus pertekliumi? Slapčia nunešk cukinijų prie kaimyno durų diena (tiksliau, naktis) gali bent jau iš dalies išspręsti šią problemą. Tik viską reikia daryti pagal taisykles. Pirmiausia apie tokią progą derėtų pranešti išvakarėse, kad ir kiti cukinijų augintojai jos nepamirštų:

Foto iš čia.

Tuomet, laikydamiesi instrukcijų, kaimynus apdovanokite cukinijomis - ir, galbūt, prie jų pridėkite kortelę su vienu kitu savo mėgstamu receptu. Kadangi žmonės gali atsikalbinėti ir neįvertinti jūsų darbo vaisių bei geros širdies, mokykitės iš Kalėdų senelio ir atsiminkite, jog šiek tiek konspiracijos čia nepakenks:

Dane Gaydosh sukurta atvirutė iš čia.

Galiausiai rytmetį (neišsiduodami!) drauge su kaimynais pasidžiaukite juos ištikusia laime ir palinkėkite daugiau panašių malonių siurprizų:

Foto iš čia.

Na, bet jeigu rugpjūtį neišnaudojote galimybės pažymėti Slapčia nunešk cukinijų prie kaimyno durų dienos, visas cukinijas sunaudoti teks jums patiems. O tai reiškia, kad vis dar turite šansą pradžiuginti šalia gyvenančius žmones gardžiu cukinijų pyragu. Jį iškepti visiškai nesudėtinga, tik reikia kruopščiai atlikti du dalykus. Pirmiausia, labai sąžiningai nusunkite sutarkuotas cukinijas (ar agurkus). Kuo sausesni bus tarkiai, tuo didesnė tikimybė, jog jūsų kepinys gražiai iškils, bus drėgnas, bet purus. Ir atvirkščiai - dėl drėgmės pertekliaus, netgi nedidelio, kepiniai su vaisiais bei daržovėmis dažnai susmenga, tampa lyg guminiai.

Nuotrauka Kristinos

Kad taip nenutiktų, kepdami šį pyragą, atkreipkite dėmesį ir į antrą dalyką - recepte reikalaujama ne bet kokio, o graikiško jogurto. Kodėl? Todėl, kad jis daug tirštesnis, jame mažiau skysčio ir daugiau kietųjų dalelių negu paprastame jogurte. Aš šįkart naudojau Valio dovanotą graikišką jogurtą, kuris čia puikiai tiko. Yra daug šokoladinės cukinijų duonos receptų, kuriuose joks rauginto pieno produktas iš viso nenaudojamas, mat kepiniui užtektinai drėgmės suteikia pačios cukinijos. Vis dėlto beveik į visus tokio tipo kepinius dedama sodos, kuri sunkią ir drėgną tešlą išpurina geriau negu vien tik kepimo milteliai. Tai štai, jogurtas garantuoja, jog soda tikrai bus "nugesinta". Tiesa, šokoladiniuose pyraguose su cukinijomis soda "nugęsta" ir be jokios rūgšties, ir vis dėlto, jeigu jaučiate menkiausius skonio niuansus, variantas su jogurtu jums galėtų tapti maloniu atradimu. Kitu atveju irgi, nes produktų proporcijos, kurias siūlo šis receptas, tikrai vykusios. Ir dar: laikomas vėsiai, šis pyragas ilgai nežiedi, nekietėja ir niekaip kitaip nerodo senėjimo požymių. Todėl šeimas jį gali valgyti po truputį, neskubėdama ir nenuogąstaudama, kad kitą dieną kepinį teks išmesti. Bet pasidalinti su aplinkiniais pyragu vis dėlto vertėtų: gal tuomet jie patys paprašys cukinijų, o jums netreikės laukti ateinančių metų Slapčia nunešk cukinijų prie kaimyno durų dienos :)

Nuotrauka Kristinos


Šokoladinis cukinijų pyragas

Ingredientai:

2 puodeliai gerai nusunktų cukinijų (arba peraugusių agurkų) tarkių (1 puodelis - 250ml)
2 puodeliai kvietinių miltų (geriau naudokite 405D)
1½ puodelio cukraus
¾ puodelio kakavos
2 a.š. maistinės sodos
1 a.š. kepimo miltelių
½ a.š. druskos
½ a.š. cinamono
4 kiaušiniai
1 puodelis neutralaus skonio aliejaus (ir dar šiek tiek skardai patepti)
½ puodelio kuo tirštesnio graikiško jogurto (aš naudojau Valio graikišką jogurtą)
Nebūtinai: ¾ puodelio pasirinktų priedų: graikinių ar pekano riešutų, razinų, šokolado gabaliukų ar pan. (aš naudojau pekano riešutus)
  1. Paruoškite cukinijas. Jeigu jos jaunos, galite tarkuoti jas per smulkią tarką (kaip morkas) su žievele ir minkštomis sėklomis. Jeigu cukinijos subrendusios (arba jeigu naudojate peraugusius agurkus), kietą žievelę nulupkite, sėklas išimkite, o tarkuokite tik likusį baltą minkštimą. Tam, kad gautumėte 2 puodelis sausų tarkių, jums prireiks maždaug 3-4 puodelių ką tik sutarkuotos cukinijos/ agurkų. Nuspauskite juos kuo stipriau, leiskite pastovėti ir dar 1-2 kartus nuspauskite pakartotinai. Atsiminkite: geriau jau į pyragą dėti 1½ puodelio sausų tarkių, negu 2 puodelius šlapių, taigi, darbą atlikite itin kruopščiai.
  2. Viename dubenyje sumaišykite visus sausus ingredientus: persijotus miltus. cukrų, kakavą, sodą, kepimo miltelius, druską ir cinamoną. Antrajame dubenyje suplakite šlapius ingredientus: kiaušinius, aliejų ir jogurtą.
  3. Sausus ingredientus sumaišykite su šlapiais; tešla šioje stadijoje turėtų būti gana tiršta. Įmaišykite paruoštas cukinijas ir, jeigu naudosite, pasirinktus priedus. Dabar tešla turėtų šiek tiek praskysti ir tapti normalaus tirštumo.
  4. Gerai išmaišytą tešlą suverskite į skardą, išteptą aliejumi ir išklotą kepimo popieriumi; aš naudojau keturkampę 21x30 cm kepimo skardą, bet galima naudoti ir šiek tiek didesnę. Dėkite į orkaitę, įkaitintą iki 180ºC ir kepkite maždaug 1 val., arba kol pyragas gražiai pakils, šiek tiek atšoks nuo skardos kraštų, o patikrinus mediniu pagaliuku, šis nebus aplipęs skysta tešla (šis pyragas drėgnas, todėl tikrinant pagaliuku, netgi iškepęs pyragas šiek tiek apsivelia drėgnais trupiniais).
  5. Iškeptą pyrągą išimkite, vėsinkite skardoje apie 10-15 min., tuomet išverskite iš skardos ir baikite vėsinti, geriausia ant grotelių. Jeigu norite, prieš tiekdami galite užpilti mėgstamu glaistu, aptepti kokiu nors kremu arba apsijoti cukraus pudra, bet tai nėra būtina.
  6. Atvėsusį pyragą supjaustykite norimo dydžio gabaliukais, sudėkite į serviravimo lėkštę ir mėgaukitės :)
Nuotrauka Kristinos

Recepto šaltinis čia.

4 komentarai:

  1. Kristina, kaip manai, ar būtų galima šią masę išskirstyti į keksiukų formeles? Ir mane gąsdina toks cukraus kiekis - ar tikrai nepakaktų perpus mažiau? Turbūt kakava duoda kartumą, dėl to? Arba gal galima keisti į agavų sirupą ar kažką panašaus?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Rima, nematau jokios priežasties, kodėl iš šios tešlos nebūtų galima kepti keksiukų (tik nežinau, kokio dydžio formelės bus naudojamos, tad kepimo laiką tektų pasireguliuoti pagal save). Beje, tokiu atveju aš siūlyčiau maišyti pusę normos tešlos, nes kitaip tų keksiukų išeis labai nemažas kalnelis. Tiesa, ši tešla mažai "auga", tad keksiukai ko gero irgi bus nelabai aukšti.

      Dėl cukraus kiekio. Kaip tokiam dideliam pyragui, jo tikrai nėra per daug - iškepus saldumas atrodo labai švelnus, ko gero, kaip ir pati minėjai, dėl kakavos, o gal ir dėl "beskonių" cukinijų. Stipriai pamažinus cukraus kiekį, ko gero pyragas būtų kartokas, o saldumo visai nesijaustų. Nei agavų, nei kitokio sirupo čia nerekomenduočiau - taip tešla gaus dar daugiau drėgmės ir beveik garantuotai kepinys išeis "guminis", nekils. Jeigu jau keisti, tai nebent sveikesniu (?), bet sausu cukrumi - cukranendrių, kokoso žiedų ar pan.

      Bet geriausias patarimas šiuo atveju būtų saikas ir dosnumas: pavaišinti keksiukais draugus, bendradarbius ar kaimynus, o pačiai suvalgyti tik kokį vieną, kuriame duok Dieve bus pusė šaukštelio cukraus :) Aš dabar taip beveik visada darau, ir nesuku sau galvos dėl cukraus rūšies :)

      Panaikinti
  2. Vienas mylimiausių kepinių mano namuose (šalia morkų kekso) ypač tinka vasarą, kai cukinijos dera it pašėlusios. Receptą papildom vaniliniu cukrumi, muškato riešutu, gvazdikėliais. Kepu pailgoje kekso formoje arba keksiukus darom, tik gaila, kad greit nelieka 😁

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Inesa, smagu sutikti bendraminčių! Mano vyrai, prieš pat Kalėdas pamatę, jog ruošiuosi paskutinę pačių užaugintą ir išsaugotą cukiniją sudėti į troškinį, gailiai prašė, kad verčiau iš jos keksą iškepčiau. Kadangi priešaky laukė šventės su didžiausiais saldumynų kalnais, tąkart aš nepasidaviau, bet supratau, jog cukinijų pyragai mūsų namuose prigijo labiau, negu aš įsivaizdavau :) Tad vasarą tikrai teks juos vėl kepti, pasinaudosiu ir Jūsų patarimais, paieškosiu naujų formų ir prieskonių - ačiū, kad dalijatės idėjomis.

      Panaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.