2017 m. vasario 16 d., ketvirtadienis

Moliūgų spurgos su šokoladu



Turiu pažįstamų, kuriems Šv. Valentino diena - nelaukiama šventė. Mat tada jie pasijunta vieniši kaip niekada, o šurmulys aplinkui juos labiau erzina, negu džiugina. Bet aš dėkinga Dangui, jog esu kitoje barikadų pusėje - sutuoktinis ir sūnus, tėvai, broliai ir jų šeimos, giminaičiai, su kuriais puikiai sutariame, galų gale - laiko ir gyvenimo išbandyti draugai man visuomet leido jaustis mylimai ir mylinčiai. Na, o kai pradėjau rašyti šį tinklaraštį, mano širdyje įsikūrėte ir jūs, šio puslapio skaitytojai, iš kurių sulaukiu palaikymo, idėjų, diskusijų ir konstruktyvios kritikos - viso to, kas reikalinga, norint tobulėti ir augti. Taigi, sakau jums ačiū, spaudžiu ranką, apkabinu ir siunčiu geriausius linkėjimus.

Per tą laiką, kol nerašiau, mano tinklaraštis pradėjo skaičiuoti penktus metus, o ir aš pati pasenau dar vieneriais. Nežinau, gal dėl to, o gal ir ne dėl to, vis nesugebėjau rasti laiko naujam tekstui. O kai galų gale prisėdau, pamačiau, kad į vieną vietą susidėjo visas kalnas švenčių - ir Šv. Valentinas, ir Nepriklausomybės diena, ir artėjančios Užgavėnės. Koks gi receptas tiktų joms visoms?.. Nusprendžiau - tebūnie tai minkštutėlės moliūgų spurgos su šokoladu, skanėstas, kuriam nelieka abejingas nė vienas. Jos neįtiks nebent amžinai besidietinantiems asmenims. Pastarųjų aš kaip įmanydama vengiu, nes jie ne tiktai pikti ir nepatenkinti savimi, bet dar ir kitiems gadina nuotaiką nesibaigiančiomis dejonėmis ir/ar pamokslais. Laimei, mano namuose (ir, manau, šiame senamadiškus mitybos principus propaguojančiame tinklaraštyje) dėl 100 g viršsvorio pamišusios personos nesilanko - esu apsupta žmonių, kurie moks džiaugtis savimi ir gyvenimu. Taigi, šis receptas kaip tik jiems :)

Nuotrauka Kristinos

Moliūgų spurgos (isp. buñuelos de calabaza) - klasikinis Ispanijos, o tiksliau - Valensijos regiono skanėstas. Tiesa, tradiciškai spurgos kepamos kovo 15-19 dienomis, švenčiant Las Fallas (vietine Valensijos tarme - Falles; lietuviškai sakytume Fajos) šventę, rengiamą Šv. Juozapo garbei. Las Fallas - tai įspūdingas fejerverkų, petardų ir ugnies festivalis. Jo metu deginamos milžiniško dydžio, karikatūriškos politikų, visuomenės veikėjų ir filmų herojų skulptūros, pagamintos iš medžio, kartono, popieriaus ir kitų degių medžiagų; šių skulptūrų kompozicijos kaip tik ir vadinamos fallas vardu. Valensijoje Las Fallas šventė laikoma pavasario pradžia, bet jeigu jūsų namuose savo valandos laukia nesunaudotas moliūgas, šios spurgos - puikus pasirinkimas vaišėms bet kuriuo metų laiku. 

Las Fallas šventės Valensijoje - tai pavasario pradžia, o didžiulių skulptūrų deginimas jų metu primena mūsų Morės deginimą. Foto iš čia.

Moliūgų spurgų sudėtis labai paprasta: tradiciškai į jas dedama tik moliūgų tyrės, kvietinių miltų ir kėliklių, pirmiausia šviežių mielių, ištrintų su moliūgų nuoviru. Tačiau į tikras Valensijos moliūgų spurgas dar dedama ir gasificante - kėliklio, kuriuo Lietuvoje neprekiaujama. Bet nenusigąskite, iš tikrųjų šiuo vardu vadinama ne kas kita, kaip nugesinta maistinė soda. Ispanijoje gasificante pardavinėjamas kaip dviejų mažyčių pakelių rinkinys: viename - soda, antrame - rūgštūs milteliai, tokie kaip vyno akmuo arba obuolių rūgštis. Prieš naudojant, juos tereikia sumaišyti, t.y. nugesinti sodą. Aš savo virtuvėje turiu vyno akmens, todėl 1 a.š. sodos sumaišiau su 1 a.š. vyno akmens, o tuomet įpyliau 2 v.š. moliūgų nuoviro, viską išmaišiau ir supyliau į tešlą. Tačiau jeigu jūs neturite vyno akmens, sodai nugesinti puikiai tiks ne itin stiprus actas arba citrinos sultys. Galų gale, nieko blogo nenutiks, jeigu į tešlą vietoje gesintos sodos įbersite kepimo miltelių.

Nuotrauka Kristinos

Nepaisant to, kad į šių spurgų tešlą nededama nei kiaušinių, nei cukraus, dėl didelio moliūgų tyrės kiekio ji vis tiek būna švelniai salsva ir skaisčiai geltona. Išvirtos riebaluose, spurgos tampa minkštutės, drėgnos ir purios, tačiau tikru desertu jas paverčia saldūs priedai. Pirmiausia, spurgos apsijojamos cukrumi, tačiau jis beriamas daugiau dėl puošnumo, mat spurgos, ypač didesnės, nuo jo neįgyja reikiamo saldumo O štai padažius spurgas į skystą šokoladą - visai kitas reikalas! Todėl būtiniausia juo pasirūpinkite, antraip moliūgų spurgos paliks neišbaigtumo jausmą.

Iš nurodyto produktų kiekio išeina labai didelis dubuo spurgų, tad jeigu namuose valgytojų nėra itin daug, produktų kiekius geriau dalinti perpus.

Nuotrauka Kristinos


Buñuelos de calabaza - moliūgų spurgos

Ingredientai: (išeis labai didelis dubuo spurgų)

800 g moliūgo minkštimo (be žievės ir sėklų)*
500 ml moliūgo nuoviro
50 g šviežių mielių
1 a.š. gesintos sodos arba kepimo miltelių (žr. pastabas virš recepto)
Nebūtinai: 1 a.š. druskos**
~ 900 g kvietinių miltų
~ 1,5-5 l rafinuoto saulėgrąžų aliejaus (spurgų virimui ir rankoms patepti)
Smulkaus cukraus arba cukraus pudros (spurgoms apsijoti)
Skysto šokolado (patiekiant)***
  1. Nedideliais gabaliukais supjaustytą moliūgą užpilkite 500-600 ml vandens ir virkite apie 20 min., arba kol suminkštės. Moliūgą išgriebkite ir sutrinkite į tyrę. Nuovirą atvėsinkite, kad būtų vos šiltas. 
  2. Dideliame dubenyje mieles ištrinkite su moliūgų nuoviru. Sudėkite moliūgų tyrę, nugesintą sodą arba kepimo miltelius ir, jeigu naudosite, druską. Po truputį berkite miltus ir užmaišykite labai tirštos grietinės konsistencijos tešlą; jeigu moliūgas buvo labai vandeningas, miltų gali prireikti vos daugiau negu 900 g, jeigu mažai vandeningas, galbūt užteks apie 800 g. Užmaišytą tešlą pridenkite ir palikite šiltoje vietoje maždaug 40 min. ar kiek ilgiau, kad pakiltų ir išakytų. 
  3. Į gilų, platų, storadugnį prikaistuvį supilkite aliejų ir jį įkaitinkite. Įdėkite mažą gabaliuką tešlos: jeigu jis nusileidžia į dugną, bet tuojau pat pakyla ir ima gražiai skrusti, aliejaus temperatūra gera. Jeigu tešla ima tuojau pat degt, sumažinkite ugnį, nes aliejus įkaitęs per daug. Jeigu tešla beveik nekepa, aliejus įkaitęs nepakankamai, padidinkite liepsną ir jį įkaitinkite labiau. Kai aliejaus temperatūra bus tinkama kepimui, liepsną sumažinkite iki vidutinės ar kiek mažesnės negu vidutinė. 
  4. Abi rankas dosniai ištepkite aliejumi Viena ranka pakabinkite tešlos saują ir ją paspauskite taip, kad virš nykščio ir smiliaus iškiltų teniso kamuoliuko dydžio spurga. Ją nugnybkite kita ranka, ir jos centrą perspauskite nykščiu. Dėkite spurgą į puodą, formuokite kitą spurgą ir t.t. Kad būtų aiškiau, kaip formuoti šias spurgas, pažiūrėkite video šaltiniuose, kurie nurodyti apačioje. 
  5. Pavartydami iškepkite vieną spurgų partiją. Jas išgriebkite kiaurasamčiu, sudėkite ant popierinių rankšluosčių, kad susigertų riebalų perteklius. Kepkite kitą spurgų partiją ir t.t. - kol pasibaigs visa tešla.
  6. Spurgas perdėkite į serviravimo lėkštę ir apsijokite cukrumi. Patiekite su skystu šokoladu. 
  7. Spurgos skaniausios ką tik iškeptos, šiltos arba atvėsusios. Jeigu spurgų liko kitai dienai, bus geriau, jeigu prieš valgydami porą minučių pašildykite jas orkaitėje.
* Ispanai spurgoms dažniausia naudoja kvapnius, saldžius muskusinius moliūgus. Jeigu jūsų turimas moliūgas ne itin saldus, jo tyrę galite pasaldinti 2-3 v.š. cukraus (aš taip ir padariau).
** Druska nėra būtina šių spurgų ingredientas, vieni receptai rekomenduoja ją naudoti, kiti ne. Aš druską naudojau, nes man nepatinka prėskas "vandens" skonis kepiniuose. Be to, žiupsnelis druskos turi savybę išryškinti visus kitus patiekalo skonius, taip pat ir saldumą.
*** Aš dubenyje virš puodo su verdančiu vandeniu išlydžiau 200 g juodo ir 200 g pieniško šokolado (rinkausi lengvai sūdytą) ir supyliau į jį apie 200 ml neriebios grietinėlės. Viską pašildžiau ir išplakiau šluotele.

Nuotrauka Kristinos

Svarbiausias recepto šaltinis čia, recepto video čia.

1 komentaras:

  1. Nuostabios, oi, kokios jos nuostabios! Ačiū Tau labai, Kristina!

    AtsakytiPanaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.