2013 m. liepos 31 d., trečiadienis

Telba - linų sėmenų kisielius


Šį receptą ketinau paskelbti kokį gūdų žiemos vakarą, pavyzdžiui, po kalėdinių ir naujametinių puotų - tuomet, kai parduotuvėse šykštu kokybiškų vaisių, uogų ir daržovių, o visų pilvai apsunkę nuo daugiadienių vaišių. Tačiau prieš mėnesį Indrė iš GP magijos, užsirišo Languotą prijuostę ir paskelbė temą Maistas kaip vaistas - o šiam receptui geresnės temos nė būti negali. Taigi, mėginu sudalyvauti Indrės paskelbtame iššūkyje su telba - linų sėmenų gėrimu, sugalvotu tolimojoje Etiopijoje.


Linai Etiopijoje auginami nuo neatmenamų laikų, o tenykščiai žmonės ne tik audžia lininius audinius, bet ir linų sėmenis palčiai naudoja maistui - gėrimams, užtepams, troškiniams ruošti. Telba - linų sėmenų gėrimas, šiek tiek primenantis kisielių. Kai kada etiopai jį geria tiesiog norėdami atsigaivinti, tačiau dažnai telba gaminama turint vienokių ar kitokių virškinimo sistemos negalavimų. Pavyzdžiui, jeigu žmogus buvo apsinuodijęs maistu ir keletą dienų negalavo, telba padės nuraminti sudirgusį skrandį. Etiopijoje telbą įprasta gerti ir po ilgų pasninkavimo savaičių - teigiama, kad gėrimas iš linų sėmenų padeda organizmui grįžti prie normalaus maitinimosi režimo. Vis dėlto gerti telbą reikėtų saikingai: didesnis jos kiekis suveikia kaip laisvinamieji. Tiesa, jeigu kaip tik tokio efekto ir norite - gerkite į sveikatą, bus kur kas natūralesnė alternatyva vaistams nuo vidurių užkietėjimo. Beje, dėl aukščiau išvardintų priežasčių, kaip ir dėl įsitikinimo, jog linų sėmenys sureguliuoja išsiderinusį organizmą bei grąžina jėgas, telba Etiopijoje laikoma gimdyvių gėrimu.

 
Etiopijos fermeriai linų laukuose. Foto iš čia.

Esu gaminusi telbą ne vieną kartą ir galiu patvirtinti, kad sunegalavus virškinimo sistemai toks gėrimas - tikra palaima. Ir dar: jokiu būdu neišpilkite likusių linų sėmenų nuosėdų: žiemą jos tiesiog stebuklingai gydo išsausėjusias ir šerpetojančias rankas (man asmeniškai taip gerai nepadeda joks kremas), o vasarą - nepamainomas dalykas kojoms, ypač jeigu kulnai linkę trūkinėti. Taigi, nepatingėkite pasidaryti grožio vonelių:)

Koks telbos skonis? Teigti, jog gėrimas dieviškai gardus būtų neteisinga, tačiau sakyti, jog jis malonus - galima. Kai kas (ypač amerikiečiai) į telbą deda papildomų ingredientų - pavyzdžiui, pila pieno, įspaudžia citrinos sulčių ar plaka telbos ir datulių kokteilį, tačiau patys etiopai telbą kai kada paskanina nebent saulėgrąžų sėklomis ar skrudintais miežiais.  Egzistuoja ir nesaldus telbos variantas, į kurį dedama aštrių pipirų, svogūno ir pan. Tačiau linų sėmenys su šiais priedais vis dėlto dažniausia maišomos gaminant užtepus, šaltas sriubas, troškinius ir pan., o tradicinis linų sėmenų gėrimas paprastai patiekiamas pasaldintas medumi.

Paskutinioji pastaba - apie gėrimo spalvą. Negaliu pasakyti kodėl, tačiau lygiai taip pat ruošiant telbą, kartais gėrimas būna baltesnės, o kartais - gelsvesnės spalvos. Spėju, jog tai priklauso nuo linų rūšies, sėmenų šviežumo, skrudinimo laiko ir pan. Laimei, skoninės gėrimo savybės dėl to nesikeičia.

 
Nuotrauka Kristinos

Telba - linų sėmenų kisielius

Ingredientai: (4-5 porcijoms)

1 puodelis linų sėmenų
6 puodeliai užvirinto karšto vandens
Skysto medaus (pagal skonį)

  1. Linų sėmenis supilti į sausą keptuvę ir nuolat maišant ant nedidelės ugnies paskrudinti 5-10 min. Sėmenys turėtų pradėti maloniai kvepėti, tačiau saugotis, kad jos neimtų degti - sėklose esantis sėmenų aliejus nemėgsta per didelės kaitros.
  2. Linų sėmenis nukaisti ir palikti, kad visiškai atvėstų, o tuomet sumalti kavamale arba sugrūsti grūstuvėje.
  3. Linų sėmenis persijoti per vidutinio tankumo sietą - tai, kas liks siete, gėrimui gaminti netinka.
  4. Pakepintas, sumaltas ir išsijotas linų sėmenis supilti į didelį indą ir užpilti karštu vandeniu. Išmaišyti ir palikti maždaug 20 min., kad nuosėdos nusėstų ant indo dugno.
  5. Nusistovėjusį gėrimą perkošti per tankų sietą, o dar geriau - per tam reikalui skirtą audeklo skiautę (kai kas gėrimo nekošia, o tiesiog viską išplaka kaip gamindami glotnutį - tokiu atveju gėrimas būna kur kas tirštesnis ir baltesnis)
  6. Telbą pasaldinti skystu medumi. Tradiciškai į telbą medaus dedama mažai (apie 2 v.š. nurodytam ingredientų kiekiui), tačiau man skaniau į kiekvieną puodelį įdėti po 1 v.š. medaus. Tiesa, jeigu jaučiatės nekaip ir gaminate telbą kaip vaistą, medumi geriau nepiktnaudžiauti.
  7. Telba patiekiama gerai atšaldyta. Jeigu norite, prieš patiekdami gėrimą, galite jį papuošti skrudintomis linų sėmenimis.
Recepto šaltiniai čia, čia ir čia.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.