2017 m. gruodžio 20 d., trečiadienis

Kavos sūris



Visai neseniai mano sūnėnas Paulius sako girdėjęs sinoptikus pasakojant, jog pastarąjį mėnesį Lietuvoje buvo lygiai 10 saulėtų valandų. 10 saulėtų valandų - ne per vieną dieną, ne per savaitę, o per visą mėnesį. Aš pati tos laidos neklausiau, todėl negaliu tvirtinti, jog ši informacija - šimtaprocentinė tiesa. Bet panašu, jog taip. Jausmas toks, lyg gyventume amžinos prieblandos zonoje, ir tai tikrai neprideda žvalumo, bent jau man.

Dabar, kai naktys pačios ilgiausios, o dienos beveik neišaušta, visai logiška kalbėti apie kavą. Nors iš tikrųjų, tai šis įrašas - visai ne naujas receptas, o pasakojimo apie suomišką leipäjuusto sūrį tęsinys. Tiksliau, dar vienas pasiūlymas, kaip minėtąjį sūrį skanauti, jeigu kartais neturėtumėte ar nemėgtumėte tekšių uogienės.

Nuotrauka Kristinos

Kaip jau minėjau, leipäjuusto sūrį anksčiau suomiai mėgdavo džiovinti, t.y. užkonservuoti. Pašildymas - vienas iš būdų jį suminkštinti. Antrasis - mirkymas, ir ne bet kokiame skystyje, o karštoje kavoje. Kavos ir leipäjuusto derinys - sena ir giliai įsišaknijusi suomių tradicija, kurią, tiesą sakant, perėmė ir kaimynai, pirmiausia švedai. Leipäjuusto sūris švediškai netgi vadinamas kaffeost, t.y. kavos sūriu.

Suprantu, kad sūrio ir kavos derinys tame pačiame puodelyje - anaiptol ne pats kasdieniškiausias vaizdas, ir priimtinas jis ko gero ne kiekvienam. Lietuvoje gerai paruoštos kavos etalonu laikoma itališka kava, kurioje ne vieta jokiems sūriams. O ginčytis ir konkuruoti su klasikine itališka tradicija - nedėkingas reikalas. Antra vertus, užhipnotizuoti Italijos žavesio, mes kartais (sąmoningai ar nesąmoningai) ignoruojame faktą, jog pasaulyje egzistuoja ir kitos kavos kultūros - tarkime, Turkijos ar Etiopijos. Jos visiškai kitokios, bet irgi labai senos, klasikinės ir nė kiek ne prastesnės už itališką. Ne kitaip yra ir pačioje Europoje. Pavyzdžiui, airiai didžiuojasi savo airiška kava su viskiu, austrai savo Einspänner su plaktos grietinėlės karūna, islandai - kmynais aromatizuota kava, rusai - karališka kava su plaktu kiaušiniu ir t.t. Ši įvairovė, sutikite, išties žavi. Nors espresso ir cappuccino - daugelio mūsų favoritės, Italijos hegemonija kavos pasaulyje neturėtų užkirsti kelio, susipažįstant su kitokiais kavos gėrimo būdais. Be to, norint pasimėgauti naujais potyriais, svarbu neturėti išankstinių neigiamų nuostatų. Net jeigu į kavą dedamas sūris :) Beje, Italijos virtuvėje irgi egzistuoja tradicinės, bet mažai paplitusios ir "keistos" kavos rūšys, pavyzdžiui, caffe romano, t.y. citrinos griežinėliu arba žievele pagardinta espresso kava.

Nuotrauka Kristinos

Na, o norint pasigaminti kavos sūrio, prireiks tik suomiško leipäjuusto sūrio (naminio arba pirktinio) ir mėgstamos kavos. Sūris gali būti padžiovintas arba nepadžiovintas - net ir šviežias jis būna gana tvirtas, todėl lengvai galėsite jį supjaustyti nedideliais kubeliais. Susmulkintas sūris dedamas į puodelį ir užpilamas karšta kava, kuri dažniausia pasaldinama. Kavą galite ruošti taip, kaip labiausia mėgstate - aš, pavyzdžiui, verdu kavos aparatu. Bet galite ją išvirti moka kavinuke, užplikyti porcelianiniame ar stikliniame kavinuke ir pan. - svarbiausia, kad kavoje neliktų nuosėdų. Kol gersite kavą, sūris irgi prisigers jos skonio, aromato ir spalvos, taps panašus į šiltą, vos salsvą, kavos ir grietinėlės skonio desertą. Išgėrus kavą, dar neatvėsęs sūris išvalgomas šaukšteliu. Netikėtai gardu! Nenuostabu, jog Suomijoje ir Švedijoje gana įprasta gerti kelis šios kavos puodelius paeiliui - ir norint paskanauti sūrio, ir todėl, kad saulėtų dienų ten maždaug tiek pat, kaip pas mus :)

Nuotrauka Kristinos

Kavos sūris

Ingredientai:

Leipäjuusto sūrio (naminio arba pirktinio, daugiau apie jį čia)
Nebūtinai: Cukraus
Mėgstamos kavos
  1. Pageidaujamą kiekį sūrio supjaustykite nedideliais kubeliais ir sudėkite į puodelį. Sūrio neturėtų būti daugiau negu trečdalis puodelio. Jeigu norite, užberkite cukraus.
  2. Sūrį užpilkite labai karšta kava, paruošta taip, kaip mėgstate (joje neturėtų būti nuosėdų). Atsargiai pamaišykite.
  3. Išgėrę kavą, likusį sūrį išvalgykite desertiniu šaukšteliu.
Nuotrauka Kristinos

Apie recepto šaltinius: internetas, konkrečių puslapių nebeprisiminsiu prie geriausių norų.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.