2017 m. spalio 2 d., pirmadienis

Rytietiškos keptų paprikų salotos



Galų gale susiruošiau papasakoti jums apie šias rytietiškas salotas. Salotas, kurias sąžiningai gaminu kiekvieną rudenį. Salotas, kurias ragaujant net nežinia kelintąjį kartą, vis dar norisi užsimerkti iš malonumo. Salotas, apie kurias prašnekus taip ir knieti giedoti ditirambus, net pamiršus tokį žodį kaip objektyvumas. Salotas, kurias nuoširdžiai rekomenduoju visiems, kurie mėgsta paprikas ir iš jų pagamintus valgius.

Nuotrauka Kristinos

Keptų paprikų ir pomidorų salotos, vadinamos hmiss, felfla, chleta, taktouka ir kitokiais mūsų ausiai egzotiškais arabiškais vardais, yra ypač populiarus daržovių užkandis Šiaurės Afrikos šalyse - Alžyre, Tunise, Maroke. Skirtinguose regionuose jos gali būti šiek tiek skirtingo skonio: vienur labai švelnios, netgi be česnako, kitur - aštrios, gausiai pagardintos aitriąja paprika, vienur beveik be jokių papildomų prieskonių, kitur pagardintos kmynais, kuminu, kalendromis ir t.t. Tačiau dėl vieno dalyko sutariama visame regione: šių salotų pagrindą turėtų sudaryti saldžios žaliosios ir raudonosios paprikos, kurių ankštys siauros ir pailgos. Vienas iš argumentų, lemiančių tokį pasirinkimą - įsitikinimas, jog pastarosios esą kvapesnės už savo apvalių formų giminaites. Tačiau aš savo kailiu įsitikinau, kad tai toli gražu ne vienintelis pailgų, siaurų paprikų ankščių privalumas. Štai dar dvi, mano manymu, esminės priežastys, kodėl reikėtų paieškoti pailgų paprikų ankščių, užuot rinkusis tas, kurios dažniausia pardavinėjamos mūsų prekybos centruose:

Nuotrauka Kristinos

1) orkaitėje iškepus pailgas paprikas, storoka jų odelė atšoka žymiai geriau negu plonytė apvaliųjų paprikų, todėl ją nulupti kur kas lengviau;
2) iškepusios pailgos paprikos, kitaip negu apvalios, neturi jokio karstelėjančio prieskonio, atvirkščiai, yra ryškaus, salstelėjusio skonio, todėl salotos su jomis būna ypač švelnios.
Aš jau daug metų pailgas saldžias paprikas rudenį perku iš vienos ūkininkės, prekiaujančios mobiliame ūkininkų turgelyje, kas penktadienį vykstančiame mūsų rajone. Ir taip, esu gaminusi šias salotas iš apvalių saldžiųjų paprikų, kurių visuomet galima įsigyti artimiausiame prekybos centre. Salotos su jomis būna neblogos, bet, palyginus su tomis, kurios gamintos iš pailgų paprikų, vis dėlto akivaizdžiai prastesnio skonio. Ypač didelį skirtumą pajus tie, kurios erzina specifinis paprikų kartumas - jiems salotas rekomenduoju gaminti tik iš pailgų paprikų ankščių.

Nuotrauka Kristinos

Šį patiekalą pagaminti nesudėtinga, bet... Nemeluosiu - laiko reikia daugiau negu gaminant paprastas salotas, ypač jeigu naudosite prasčiau besilupančias apvalias paprikas. Man visas procesas užtrunka maždaug 2 valandas. Tiesa, aš salotas gaminu bent iš 3-4 didelių skardų keptų paprikų. t.y. kelis kartus didesnio ingredientų kiekio, negu nurodžiau recepte, be to, visus ingredientus per tiek metų jau išmokau dėti "iš akies". Recepte nurodžiau gana kuklius ir kiek įmanoma tikslesnius produktų kiekius. Tiek jų visiškai užteks, kad įsitikintumėte, ar keptų paprikų salotos jums tinka ir patinka, be to, jas pagaminsite kur kas greičiau.

Keptų paprikų salotos dažnai puošiamos alyvuogėmis, rečiau - kietai virtais kiaušiniais, citrina, kalendrų lapeliais ir kt. O štai arabiška duona - ištikima šių salotų palydovė. Bene įprasčiausia prie jų patiekti kesra duoną, nors aš šį kartą kepiau gėlės pavidalo khobz eddar duoną su sėklomis (receptą pažadu paskelbti kitame įraše). Arabišką duoną galite nesunkiai iškepti per tą laiką, kol ruošite salotas. Na, o jeigu duonos kepimas nėra jūsų stichija, rinkitės prancūzišką batoną - kadangi Šiaurės Afrikoje ilgus metus šeimininkavo prancūzai, bagetės čia prigijo ir išpopuliarėjo. Skanaus!

Nuotrauka Kristinos


Rytietiškos keptų paprikų salotos

Ingredientai: (maždaug 4-6 porcijoms)

6 žalios saldžiosios paprikos, geriau pailgos
4 raudonos saldžiosios paprikos, geriau pailgos
4-6 gerai sunokę pomidorai
2-3 skiltelės česnako
Nebūtinai: aitriosios žaliosios paprikos ankštelė
Druskos (pagal skonį)
Alyvuogių aliejaus (pagal skonį)
Nebūtinai: alyvuogių (salotoms papuošti)
Arabiškos duonos arba prancūziško batono (patiekiant; aš patiekiau su khobz eddar duona)
  1. Paprikas nuplaukite, nusausinkite, perpjaukite išilgai, išimkite sėklas ir kotelius, pabarstykite druska ir pašlakstykite aliejumi. Sudėkite į negilią, kepimo popieriumi išklotą skardą odele į viršų ir pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 200-250ºC. Orkaitę geriausia įjungti grilio režimu, skardelę su paprikomis dėti kuo aukščiau, kad kaitinimo elementai būtų prie pat paprikų. Kepkite apie 7-10 min. ar ilgiau, kol ant paprikų pasirodys juodų dėmių, o jos pačios suminkštės. Iškeptas paprikas sudėkite į dubenį, pastarąjį sandariai uždenkite. Kai paprikos atvės, nuo kiekvienos puselės nulupkite atšokusią odelę, o pačias paprikas supjaustykite juostelėmis. Jeigu dubenyje liko iš paprikų ištekėjusio skysčio, jį supilkite į nuluptas ir supjaustytas paprikas.
  2. Pomidorus nuplaukite, ties koteliu bei ties viršūnėle įpjauti kryžmai, nuplikinkite verdančiu vandeniu, maždaug po 5 min. perliekite šaltu vandeniu ir nulupkite atšokusias odeles. Nuluptus pomidorus susmulkinkite ir dėkite į keptuvę be jokių riebalų. Maišydami virkite, kol padažas kiek sutirštės. Sudėkite smulkintas paprikas, supilkite jų sultis. Retkarčiais pamaišydami kaitinkite, kol nugaruos didžioji skysčio dalis. Jeigu norisi vientisesnės tekstūros, paprikas galima patrinti šakute. Daržovėms baigiant kepti, sudėkite prieskonius: trintą česnaką, druską ir, jeigu naudosite, aitriąją papriką. Pačioje pabaigoje, jau nukaitę salotas, į salotas įmaišykite kelis šaukštus geros kokybės alyvuogių aliejaus.
  3. Jeigu norite, salotas papuoškite alyvuogėmis. Valgykite kaip užkandį šiltas arba šaltas su arabiška duona arba prancūzišku batonu.
Nuotrauka Kristinos

Apie recepto šaltinius: šias salotas gaminu taip seniai, kad recepto šaltinių neprisimenu prie geriausių norų; vienas iš naujesnių ir naudingesnių įrašų apie patiekalo variantus čia.

4 komentarai:

  1. Jaučiu, kad labai skanu ir mano stiliuje:-)Norėčiau išbandyti:-)O gal išduosite, kokiame turgelyje randate tas paprikas:-), kažkaip nėra niekur kritę į akis...Ačiū už receptus, tokius nepopsinius:-)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pirmiausia ačiū už komplimentus ir įvertinimą - visuomet malonu girdėti tokius žodžius iš savo skaitytojų! O kai dėl paprikų, tai perku aš jas Kaune, ūkininkų turgelyje, kuris penktadieniais vyksta Šančiuose. Bet, kiek žinau, tie patys ūkininkai kitomis savaitės dienomis prekiauja ir kitose Kauno vietose. Geriausia paprikų pas juos užsisakyti - aš paprašau, kad didesnį kiekį atvežtų, tarkime, ateinančiam penktadieniui, ir man atidėtų (tik tada jau būtinai reikia nepamiršti ir po savaitės ateiti nusipirkti). O šiaip tai nėra labai retos daržovės, turguose jų tikrai galima rasti. Net parduotuvėje kartais būna, man atrodo, "Rimi" kažkada mačiau. Tiesa, paprikos dėl savo ilgumo kartais būna visaip susirietusios, deformuotos, netolygiai nunokusios (vienas šonas žalias, kitas raudonas ar oranžinis), bet skoniui tai netrukdo. Manau, tikrai rasite, iki šiol jų nepastebėjote tik todėl, kad niekada specialiai neieškojote :) O salotas pagaminti verta, jos tokios sodraus skonio ir šilkinės tekstūros, mmm...

      Panaikinti
  2. Ačiū, Kristina, labai už paaiškinimą, ieškosim tokių Vilniuje:-)na o jei turite omeny Rimi tas dažniausiai supakuotas po dvi pailgas paprikas, tai jas žinau ir labai mėgstu į salotas:-, maniau, kad Jūsų naudotos kitokios, mažesnės :-)Linkiu Jums gražaus ir skaniai malonaus jaukaus savaitgalio!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Oi ne, maniškės paprikos ilgos ir kai kurios iš to ilgumo net perpus perlinkusios :) Bet pas ūkininkus kai kada būna ir pailgų nelabai didelių paprikų - jas aš irgi įmaišau, kai didžiųjų pritrūksta, o kai kada dėl gražesnės, margesnės salotų spalvos (pavyzdžiui, jei tos mažesnės paprikos būna geltonos ar oranžinės). Tikiu, kad ir Jums pavyks sukonstruoti tokias salotas, kurias valgant norėsis užsimerkti iš malonumo :)

      Panaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.