2017 m. gegužės 4 d., ketvirtadienis

Meškinių česnakų ir kiaušinių salotos



Dar nė vieną pavasarį neteko girdėti, kad Lietuvoje būtų tiek diskutuojama ir ginčijamasi dėl meškinių česnakų (lot. allium ursinum). Gamtosaugininkai skundžiasi, kad pavasario gėrybių mėgėjai, viename straipsnyje išvadinti sužvėrėjusiais sveikuoliais (!), siaubia miškus ir renka šiuos augalus be jokios tvarkos ir saiko. Kiti atkerta, jog drausti miške nusiskinti česnako laišką - nesąžininga ir nemotyvuota. Treti mano, kad meškinius česnakus geriausia auginti darže, nebijant nei baudų už jų rinkimą, nei miškuose tykančių erkių.

Mano pozicija šiuo klausimu nėra labai tvirta ir vienareikšmiška. Viena vertus, nepateisinu tų, kurie siaubia jų augimvietes - juk meškiniai česnakai priklauso saugotinoms, į Lietuvos Raudonąją knygą įrašytoms rūšims. Jų plotai laukinėje gamtoje nėra tokios dideli kaip, pavyzdžiui, Sibiro taigoje ar Didžiosios Britanijos giriose. Kažkur esu skaičiusi (tikiuosi, atmintis manęs neapgauna), jog mūsų miškuose meškiniai česnakai prieš kelis šimtmečius išvis neaugo: esą jie iš pradžių kaip dekoratyviniai augalai atkeliavo į kai kurių dvarų parkus, o paskui užsisėjo gretimuose miškuose, todėl net šiandien jų aptikti galima toli gražu ne bet kurioje pakrūmėje. Nesiimu spręsti, ar ši teorija teisinga, bet faktas lieka faktu: jeigu esate sąmoningas, įstatymus gerbiantis pilietis, ir jeigu jums rūpi biologinės įvairovės išsaugojimas, miškuose nedera elgtis kaip barbarui, kad ir kaip mėgtumėte pavasarinius žalumynus. Antra vertus, teigiama, kad šiuo metu meškinių česnakų populiacijos sėkmingai atkurtos. Tai galbūt, užuot baudus žmones už mažiausią nuskintą lapelį, atsakingoms valdžios institucijoms verta įvesti taisykles, kaip meškinius česnakus rinkti, nedarant jiems žalos? Panašiai, kaip jau įvestos, tarkime, lašišų žvejybos taisyklės? Juk kiekvienas mūsų turi ne tik pareigą rūpintis savo šalies gamtos turtais, bet ir, susiklosčius palankioms aplinkybėms, privilegiją jais naudotis.

Nuotrauka Kristinos

Tačiau kol kas įstatymai yra tokie, kokie yra, ir kol jie nepasikeis, bene geriausia strategija, norint pavasarį pasimėgauti meškiniais česnakais - puoselėti daržininkystės tradicijas. Tačiau, kaip jau rašiau Nidos tinklaraščio diskusijose (apsilankykite, Nidos receptai su meškiniais česnakais puikūs), įveisti šiuos augalus nėra taip lengva, kaip gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio. Nors mūsų parduotuvėse galite nesunkiai aptikti meškinių česnakų sėklų, deja, jos dygsta nenoriai. Kiek man pavyko išsiaiškinti, meškinių česnakų sėklos daigios būna labai neilgai, o kol jos surenkamos, supakuojamos, atvežamos į parduotuves, neperkamos ir pasėjamos, jau spėja pasenti. Sako, jog iš sėklų kai kas meškinių česnakų visgi užsiaugina, tik nežinau, pirktinių, ar surinktų miškuose - pastarosios, manyčiau, yra nepalyginamai daigesnės. Na, o man pačiai meškiniai česnakai iš pirktinių sėklų nedygo nors tu ką: ne vienerius metus pirkau įvairių firmų sėklas, sėjau ir iš rudens, ir pavasarį, ir į vienokią dirvą, ir į kitokią - be jokio rezultato. Meškinių česnakų pavyko įsiveisti tik tada, kai jų svogūnėlių su daigais gavau iš savo anytos sodo. Reikalai kaip mat pakrypo į gerąją pusę: česnakai prigijo ir ėmė daugintis tiek dukteriniais svogūnėliais, tiek natūraliai subrandintomis ir išbarstytomis sėklomis. Kartą sudygusius, juos auginti visai nesudėtinga - nesvarbu, ar lysvėje, ar sodo pakrašty. Tai daugiamečiai augalai, kurie, esant tinkamoms sąlygoms, duos derlių ilgus metus. Meškiniams česnakams numatyta vieta turėtų būti pavėsinga ir drėgna, o žemė trąši. Be to, sakoma, kad meškiniai česnakai geriausia auga tada, kai naktį juos apšviečia mėnesiena, todėl šiuos augalus sodinti esą reikia kokiame nors šlaite. Deja, įtikinamiau paaiškinti pastarojo patarimo prasmės negalėčiau, užtai esu tikra, kad paieškoti meškinių česnakų svogūnėlių verta. Jų galite rasti sodininkų entuziastų ūkeliuose ir netgi įsigyti botanikos soduose.

Nuotrauka Kristinos

Mano naudojami meškiniai česnakai yra rinkti sode, o ne gamtoje, tačiau dėl to nė kiek ne prastesni už laikinius :) Na, o kadangi natūralių meškinių česnakų augimviečių galima aptikti daugelyje šalių - nuo Airijos iki Kaukazo, tai ir receptų su šiais augalais esu prikaupusi nemažai. Tiesa, didelė jų dalis reikalauja meškinius česnakus termiškai apdoroti (tarkime, dedant į pyragėlų įdarus), o aš šįkart norėjau patiekti juos žalius, kad šeima gautų pavasariop taip reikalingų vitaminų. Tokiu atveju, žinoma, salotos būna pirmoji į galvą ateinanti mintis.

Apie meškinių česnakų salotas pirmą kartą išgirdau iš Vilijos, vyro sesers. Jaunystėje ji buvo profesionali sportininkė, priklausė Sovietų Sąjungos rinktinei, todėl nuolat dalyvaudavo stovyklose ir varžybose, kur susirinkdavo merginos iš įvairiausių "didžiosios tėvynės" regionų. Nors treneriai akylai stebėdavo sportininkių racioną, merginos liko merginomis: išėjusios ten, kur karaliai pėsti vaikšto, nuleisdavo pasroviui neaiškius tablečių pavidalo "maisto papildus", o pačios, sugrįžusios į bendrabutį, dalindavosi iš namų atsivežtais gardumynais ar vietinėse parduotuvėlėse įsigytais produktais. Anot Vilijos, gastronominių patirčių būdavo visokių: pavyzdžiui, rytietiška rožių žiedlapių uogienė (regis, pirkta Azerbaidžane) mūsiškių, švelniai tariant, nesužavėjo :) O štai meškiniai česnakai, su kuriais lietuves supažindino rusaitės, buvo sutikti su ovacijomis. Jie vyro šeimoje iki šiol vadinami čeremša (nuo rus. черемша), t.y. taip, kaip šis augalas jiems buvo pristatytas patį pirmąjį kartą.

Salotų skonis priklausys ne tik nuo ingredientų, bet ir nuo to, kaip juos supjaustysite. Man patina meškinius česnakus pjaustyti labai siauromis juostelėmis, o agurkus - sutrakuoti šiaudeliais. Nuotrauka Kristinos

Kad iš meškinių česnakų galima pagaminti gardžias salotas, irgi sužinojau iš Vilijos. Ji anuomet pripjaustė pilną dubenėlį meškinių česnakų laiškų, juos pasūdė, pagardino grietine ir pipirais - ir štai, puikiausias garnyras prie mėsos paruoštas. Na, o jeigu salotas norite tiekti ne kaip garnyrą, o kaip pagrindinį patiekalą, meškinius česnakus maišykite su kietai virtais kiaušiniais. Tai klasikinis, Rusijoje ypač paplitęs ir mėgstamas pavasarinis derinys, dažnai gardinamas ne tiktai grietine, bet ir majonezu (arba grietinės ir majonezo mišiniu). Kai kas į tokias salotas papildomai deda svogūno ar svogūno laiškų, ridikėlių, agurko ir netgi pomidorų. Man patinka labai švelnus meškinių česnakų aštrumas, todėl nei svogūnų, nei ridikėlių aš į salotas nededu. Pomidorų irgi atsisakau, nes šiuo metų laiku man jie neskanūs, it plastmasiniai. O štai pavasarinių ilgavaisių agurkų, jeigu tik turiu po ranka, dedu. Jie neužgožia nei meškinių česnakų skonio, nei kvapo, užtai salotoms suteikia papildomo sultingumo ir lengvo traškumo. Tiesa, į salotas dedant agurką, jas valgyti geriau tuojau pat, nes pastovėjusios salotos greičiau pavandenija. Tai gardus, nesunkus, bet vitaminingas ir sotus valgis, ypač jeigu salotas valgysite su juoda duona. Šįkart aš salotas ruošiau pavakariams, bet jas galima valgyti bet kada. Jeigu kam nors aktualu, dar pridursiu, kad, kitaip negu valgant patiekalus su tikrais česnakais, burnoje meškinių česnakų kvapo nelieka.

Taigi, auginkite meškinius česnakus, pavasarį valgykite juos į sveikatą, gardžiuokitės, dalinkitės su kitais - ir būkite sveikuoliais, kurie nesiaubia miškų! :)

Nuotrauka Kristinos


Салат из черемши с яйцом - meškinių česnakų ir kiaušinių salotos

Ingredientai: (4 porcijoms)

~ 4 didelės saujos meškinių česnakų laiškų
Nebūtinai: 1 agurkas
4 kietai virti kiaušiniai
4 v.š. grietinės ir/ar majonezo (arba pagal skonį)
Druskos ir juodųjų pipirų (pagal skonį)
Juodos duonos (patiekiant) 
  1. Meškinių česnakų laiškus nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite plonomis juostelėmis. Jeigu naudosite, susmulkinkite agurką (aš supjausčiau pjaustykle plonais šiaudeliais). Susmulkinkite kiaušinius; jeigu norite, pasilikite kelias skilteles papuošimui. 
  2. Visus ingredientus sumaišykite dubenyje su grietine ir/ar majonezu. Pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais. Jeigu norite, kad kiaušinio gabaliukai mažiau suirtų, galite iš pradžių su pagardais išmaišyti tik žalumynus, o kiaušinius atsargiai įmaišyti paskutinius.
  3. Kai salotos bus jūsų skonio, leiskite joms kelias minutes pastovėti (bet ne per ilgai, kad nepavandenytų, ypač jeigu naudojate agurką). Valgykite su mėgstama duona. Prie šių salotų labai tiks senamadiška, ne itin puri, rūgštoka juoda duona.

Recepto šaltinis: vyro sesuo Vilija; svarbesni papildomi šaltiniai čia, čia ir čia.

6 komentarai:

  1. Kristina, dėkui už įdomų pasakojimą! Aš po šių metų kaip kokia maniakė meškinias česnakais domėjausi, tik iki soties prisiragaut ir prieksperimentuoti nespėjau. Bet jau kitiems metams tai ruošiuosi viską su jais išbandyti. Tie meškiniai česnakai buvo tikriausia melilė iš pirmo žvilgsnio, prisiekiu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nida, dėkui ir nėra už ką! Dėl meškinių česnakų visiškai pritariu: man užteko vieną kartą jų paragauti, kad su nekantrumu laukčiau kiekvieną pavasarį. Ir suprasčiau, kodėl vyro šeima kasmet jau nuo kovo mėnesio su nostalgija kartoja: čeremša, čeremša... Svajoju įsiveisti nemažą jų plotą, nes dabar, visiems išsidalinus derlių, žaliavos eksperimentams ne per daugiausia :)

      Panaikinti
  2. Labai gardžios, pavasariškos salotos. Kad tik česnakėliai augtų :) su parduotuvinėm sėklom man irgi nesisekė kelis metus, pernai gavau sodinukų, pasodinau prie sodybos miškelyje, šįmet jau žaliuoja:) Ačiū už receptą ir mintis!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O, kaip smagu girdėti! Maniškiai pakrūmėse mačiau jau ima žydėti, tikiuosi, subrandins ir išbarstys daug sėklyčių :) Kai sodinukų ne šimtai, o vos vienas kitas, tai įveisti didesnį plotą užtrunka, bet vis dėlto verta, nes kiekvienais vis metais daugiau ir daugiau tų lapelių matyti. Man šios salotos, nepaisant savo paprastumo - irgi kažkas tokio, per metus jų pasiilgstu ir kas pavasarį gaminu su didžiausiu džiaugsmu. O Jums į sveikatą, džiaugiuosi, kad patiko, ir ačiū, kad išbandėte! Esu paruošusi dar porą receptų su meškiniais česnakais, bet per pavasarinius darbus vis nebuvo kada jų paskelbti. Dabar gal jau ir per vėlu, bet ateinantiems metams tikrai bus :)

      Panaikinti
  3. Labas. Kaip paruošti žiemai be šaldymo?
    Nuoširdus ačiū 🤗

    AtsakytiPanaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.