2016 m. gegužės 26 d., ketvirtadienis

Ridikėlių ir apelsinų salotos



Mes tikrai, tikrai valgome šviežių daržovių salotas - taip sakyti, beveik pasiteisinti, man norisi kaskart, kai peržiūriu labai jau kuklų skyrelį šio tinklaraščio salotų kategorijoje. Tiesiog tos mūsų salotos dažniausia būna visai paprastos - sauja žalių lapų, koks nors agurkas, paprika, pomidoras ar ridikėlis - štai ir viskas. Užpilai irgi neįmantrūs - porą šaukštų aliejaus ir šlakelis citrinos sulčių, kartais - graikiškas jogurtas ar grietinė, kartais - garstyčių padažas su medumi. Žodžiu, nėra ką čia daug apie tokias salotas rašyti. Žinoma, kartais gaminu ir kokias nelietuviškas salotas, atkeliavusias iš kitų kraštų, tik jos man irgi labiausia patinka tuomet, kai nebūna labai jau gausiai visko primaišyta. Klasikinės Kaprio arba, tarkime, arbūzo ir feta sūrio salotos mane džiugina tobulų derinių grynumu, ir nė kiek nesinori, kad juo užgožtų dar 10 papildomų ingredientų. 

Nuotrauka Kristinos

Tai štai - šiandieninės ridikėlių ir apelsinų salotos pagal mano kriterijus yra tikras gėris. Apelsinų saldumas ir rūgštelė puikiai papildo ir sušvelnina lengvą ridikėlių aitrumą, o mėtos ir apelsinų žiedų vanduo salotoms suteikia itin malonų aromatą. Dabar, kai parduotuvėse dar galima rasti visai neblogų apelsinų, o ridikėliai pačiame gražume, šitos salotos - tikra šventė ir akiai, ir gomuriui.

Ridikėlių ir apelsinų salotos kildinamos iš gausios ir įvairios Maroko virtuvės. Teigiama, kad jos gali atlikti ir savarankiško užkandžio, ir garnyro vaidmenį, nors man jas visuomet norisi pateikti kaip gaivų, spalvingą užkandį. Salotos turi daug variantų - į jas papildomai galima dėti svogūnus, pankolius, morkas, granatų sėklas ir t.t. Tačiau aš tų papildomų ingredientų nė kiek nepasigendu ir nededu, todėl negaliu pasakyti, kuris iš minėtųjų priedų geresnis. Užtai tiksliai žinau, kad mėgstantiems Šiaurės Afrikos virtuvę, labai pravartu įsigyti apelsinų žiedų vandens, tradicinio šių kraštų prieskonio. Jo galima rasti sveiko maisto parduotuvėlėse; kaina ne iš mažųjų, bet užtenka ilgam. Ir tinka jis ne tik šioms salotoms: aš, tarkime, juo dažnai gardinu desertinį kuskusą. 

Manoma, kad Šiaurės Afrikoje ridikėliai paplito ir buvo pamėgti dar senovės Egipto laikais. Šioje nuotraukoje - Maroko ridikėlių pardavėjas. Foto iš čia.

Kažkaip niekur neaptikau arabiško šių salotų pavadinimo, tačiau keli angliški šaltiniai jas vadina ne tik Moroccan Orange and Radish Salad, bet ir Shlata Fijl wa Latsheen. Tikėkimės, kad taip ir yra, nors ši transkripcija man pasitikėjimo kažkodėl nekelia. Na, bet svarbiausia, jog salotos tikrai geros. Beveik visi mano rasti receptai pateikia ingredientų sąrašą keturioms ar daugiau porcijų, aš apsiribosiu viena - pamatę kuklų sąrašą, gal prisiruošite šias salotas pasigaminti priešpiečiams ar pavakariams. Esu beveik tikra, jog kitą dieną norėsite pakartoti - ir pasiūlysite kitiems :) 

Nuotrauka Kristinos



Ridikėlių ir apelsinų salotos 

Ingredientai: (1 porcijai)

1 sultingas, saldus apelsinas
4-6 ridikėliai
1 a.š. cukraus
1-2 a.š. citrinos sulčių
1 a.š. apelsinų žiedų vandens
Žiupsnelis druskos
Mėtų arba cinamono (papuošti) 
  1. Apelsiną nulupkite taip, kad drauge su žievele būtų nupjauta ir plona balta odelė. Supjaustykite plonais griežinėliais ir išdėliokite lėkštėje.
  2. Nuplautus ridikėlius susmulkinkite peiliu arba rupiai sutarkuokite. Atidėkite, kol prireiks. 
  3. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite cukrų, citrinos sultis (jeigu apelsinai rūgštoki, jų dėkite mažiau arba išvis nedėkite), apelsinų žiedų vandenį, įberkite mažą žiupsnelį druskos. Į gautą padažą sudėkite smulkintus ridikėlius ir išmaišykite. Ridikėlius šaukštu sudėkite ant apelsinų, likusiu padažu apšlakstykite apelsinų griežinėlius. 
  4. Salotas papuoškite smulkintomis mėtomis arba apibarstykite cinamonu ir patiekite. 
  5. Salotas galima paruošti prieš 10-20 min. ir laikyti šaltai kol prireiks, bet pastovėjusios pusvalandį ar ilgiau, jos gali pavandenyti ir netekti savo gaivumo.
Nuotrauka Kristinos

Svarbiausi recepto šaltiniai čia, čia ir čia.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.