2015 m. rugpjūčio 25 d., antradienis

Šparaginių pupelių, grybų ir traškių svogūnų apkepas



Sausra ir suįžūlėję kenkėjai šią vasarą pridarė daug nuostolių ne vien ūkininkams - nuskriaudė jie ir daržininkus mėgėjus. Pavyzdžiui, mano lysvėje pavasarį išdygo lygiai viena šparaginė pupelė, bet po poros savaičių nusigalavo ir ji. Taigi, šparagines pupeles dabar perku iš pažįstamos ūkininkės. Sprendžiant iš to, kiek skaitytojų šiomis dienomis domisi šparaginių pupelių, bulvių ir rūkytos šoninės sriuba, manau, kad bus aktualus ir šiandieninis įrašas. Ir - jeigu kažkam kiltų klausimų - taip, minėtąją sriubą šią vasarą aš jau viriau. Ji tikrai gera ir mūsų šeimos mėgstama. Bet sezono metu aš retai kada gaminu tuos pačius patiekalus du kartus. Tiesiog šiame pasaulyje yra tiek puikių receptų, kad būtų nuodėmė visuomet gaminti vieną ir tą patį, argi ne?

Nuotrauka Kristinos 

Šparaginių pupelių apkepą, tiesą sakant, atradau ne šiais metais, o gerokai anksčiau. Kadangi jis pateisino mano lūkesčius ir viltis, tai yra įtrauktas į sąrašą valgių, kuriuos gaminu kartą per metus. Ir darau tai su malonumu, kasmet iš naujo įsitikindama, kad ne be reikalo Green Bean Casserole tapo JAV virtuvės klasika.

Amerikietiškas šparaginių pupelių apkepas - autorinis kūrinys. 1955 metais namų ūkio ekonomė Dorcas Reilly, kurią nusamdė Campbell Soup Company (dar žinoma kaip Cambell's), su savo komanda sėkmingai išbandė naujo patiekalo receptą tiesiog TV studijoje. Tai buvo tikras XX a. vidurio kūrinys, šlovinęs pusgaminius: anot Dorcas Reilly, patiekalui ji panaudojo produktus, kuriuos anuomet buvo galima rasti kone kiekvieno amerikiečio namuose. Taigi, konservuotas šparagines pupeles tereikėjo sumaišyti su kremine grybų sriuba iš skardinės ir apibarstyti traškiais gruzdintais svogūnais iš pakelio. Patiekalas kepdavo ne daugiau kaip pusvalandį - ir štai jums savarankiškas vegetariškas valgis arba garnyras prie mėsos. Receptas žaibiškai išpopuliarėjo, ypač Amerikos vidurio vakaruose. Jis netgi turi šventinio patiekalo statusą ir yra laikomas klasikiniu Padėkos dienos stalo atributu. Skeptikai gali sakyti ką nori, bet būtent šio patiekalo receptas, užrašytas ant nedidelio pageltusio lapelio, atsidūrė JAV Nacionaliniame išradėjų garbės muziejuje (ang. National Inventors Hall of Fame), greta Thomo Edisono elektros lemputės bei fonografo ir ekspozicijos, skirtos Enrico Fermi sukurtam pirmajam branduoliniam reaktoriui. O šis faktas, sutikite, nemažai pasako apie šparaginių pupelių apkepo statusą Amerikoje.

Nuotrauka Kristinos

Tiesa, bėgant laikui atsirado vis daugiau konservų pramonės kritikų, o drauge su nauju požiūriu - ir gausybė patiekalo variantų iš gamyklose neapdorotų produktų: šviežių šparaginių pupelių iš ūkininkų turgelių, namie gaminto pievagrybių padažo ir nuosavoje virtuvėje gruzdintų svogūnų. Teisybės dėlei reikia pasakyti, kad dalis amerikiečių šias naujoviškas modifikacijas apibūdina žodžiu ridiculous - o tai reiškia, kad klasikinio recepto "pažeidimus" laiko ne tik keistais, bet ir neatleistinai kvailais. Jie, žinoma, po šiai dienai gamina apkepą taip, kaip jį pirmą kartą pagamino Dorcas Reilly. Na, bet visiems tiems, kurie negyvena JAV ir neturi galimybės pirkti vietinių konservų (užtai suka galvas, kur padėti šviežias šparagines pupeles), siūlau kompromisą - Lietuvos sąlygoms pritaikytą apkepo variantą. Bet iš pradžių apie ingredientus ir svarbiausius apkepo gaminimo principus.

Šparaginės pupelės. Šiam apkepui visuomet naudojamos žalios spalvos šparaginės pupelės. Prieš dedant į apkepą, jos turi būti termiškai apdorotos - tradiciškai naudojamos konservuotos iš skardinių. Bet jeigu šviežias šparagines pupeles apvirsite paprasčiausiame puode, irgi bus gerai. Kitaip negu daugelyje receptų, kurie reikalauja nepervirti daržovių, šiame recepte pupelės verdamos, kol būna labai minkštos - tai garantuoja, kad apkepas turės kreminę tekstūrą. Jeigu pupelės jau didokos, ant peraugimo ribos, jas galima dėti į greitpuodį ir nuo užvirimo pavirti apie 8-10 min. - pupelės bus reikiamo minkštumo, bet dar neišteš. 

Poparto klasikas Andy Warholas labai mėgo Campbell's sriubą - neatsitiktinai sriubos skardines pavertė meniniu objektu. Šis Andy Warhol darbas priklauso garsiajam jo kūrinių ciklui Campbell's Soup I, ir pavadintas jis tiesmukai - Kreminė grybų sriuba (angl. Cream of Mushroom, 1968). Foto iš čia

Grybų sriuba. Lietuvoje aš nesu mačiusi pirkti Cambell's sriubos skardinėse. Gal ir gerai: klaikiausias maistas, kurį atsimenu iš JAV universiteto valgyklos, buvo cream of mushroom soup. Iš pažiūros atrodė, jog tai gardi, tiršta, švelni, grietinėle pagardinta sriuba, bet jos valgyti buvo neįmanoma. Man galva neišneša, ką reikia įdėti į sriubą, kad ji būtų tokia bjauri. Tiesa, nedrįsčiau tvirtinti, jog tai buvo Cambell's sriuba - iš didžiulio puodo ją pilstydavo maloni indų kilmės mergina. Bet visgi prisiminimai apie kreminę grybų sriubą man liko ne kokie. Visai kas kita - svieste pakepinti švieži pievagrybiai, iš kurių vėliau, pridėjus porą šaukštų miltų bei šlaką grietinėlės, pieno, vištienos sultinio ir/ar daržovių nuoviro, pagaminamas tirštas naminis padažas. Jeigu jis gero skonio, galite būti tikri, kad gero skonio bus ir visas apkepas.

Gruzdinti svogūnai. Jie absoliučiai būtini, kreminiam apkepui suteikiantys salsvumo ir traškumo. Gruzdintų svogūnų jau yra ir Lietuvos parduotuvėse - arčiausia mano namų esančiame prekybos centre juos randu prie Azijos virtuvės produktų. Kodėl ten, galima tik spėlioti, nes etiketė ant pakelio byloja, svogūnai gaminami Lenkijoje. Tiesą sakant, traškių gruzdintų svogūnų visai nesudėtinga pasigaminti namuose (receptas čia), bet aš šįkart naudojau pirktinius, nes naminiai dingo iš lėkštės greičiau, negu spėjau sukomponuoti apkepą. Ką gi, naudojant pirktinius, receptūrai nusižengta nebus - netgi atvirkščiai. Jeigu dar nesate išmėginę šio produkto, greičiausia būsite maloniai nustebinti. Manyčiau, kad šparaginių pupelių apkepo - irgi :)

Nuotrauka Kristinos



Green Bean Casserole - šparaginių pupelių, grybų ir traškių svogūnų apkepas 

Ingredientai: (maždaug 6 porcijoms)

~ 800 g žalios spalvos šparaginių pupelių (arba apytikriai tiek pat konservuotų)
~ 400 g šviežių pievagrybių
3-4 v.š. sviesto (grybams apkepti ir kepimo indui ištepti)
2-3 v.š. kvietinių miltų
~ 500 ml neriebios grietinėlės (dalį jos galite keisti pienu, vištienos sultiniu arba daržovių nuoviru)
Druskos ir pipirų (pagal skonį)*
Traškių gruzdintų svogūnų (aš perku 200 g pakuotę; galima naudoti ir naminius - receptas čia
  1. Jeigu naudojate šviežias šparagines pupeles, jas nuplaukite, pašalinkite kietą jungiamąją siūlę ir ankščių galiukus, stambiai supjaustykite ir apvirkite lengvai pasūdytame vandenyje, kol bus minkštos. Palikite kiaurasamtyje, kad nuvarvėtų vanduo. Jeigu norite, galite išsaugoti dalį pupelių nuoviro ir vėliau panaudoti jį padažui. 
  2. Pievagrybius supjaustykite šiaudeliais arba plonomis riekelėmis. Ant mažos ugnies apkepkite svieste, kol subliūkš. Sudėkite miltus, išmaišykite, tuomet, nuolat maišydami, supilkite grietinėlę arba grietinėlės ir pieno, vištienos sultinio ar daržovių nuoviro mišinį. Padažas turėtų būti tirštos grietinės konsistencijos - jeigu jis per tirštas, papildomai įpilkite pasirinkto skysčio. Paragaukite gautą padažą, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite jį pipirais, o jeigu reikia - ir kitais prieskoniais. Atsiminkite, jog padažo skonis lems apkepo skonį, todėl prieskonius dėkite atsakingai :) 
  3. Pievagrybių padažą sumaišykite su apvirtomis šparaginėmis pupelėmis ir maždaug puse gruzdintų svogūnų. Sukrėskite į sviestu išteptą kepimo indą - atsiminkite, kad keraminiais ir metaliniai indai įkaista daug geriau negu stikliniai (pastarųjų naudoti aš nerekomenduoju). Dėkite apkepą į orkaitę, įkaitintą iki 180ºC ir kepkite apie 20 min. Tuomet ištraukite apkepą, pabarstykite jo paviršių likusiais gruzdintais svogūnais ir kepkite apkepą dar apie 10 min. 
  4. Išėmę iš orkaitės leiskite apkepui kelias minutes pastovėti, tuomet patiekite kaip savarankišką vegetarišką patiekalą arba kaip garnyrą prie mėsos patiekalų.
* Galite naudoti ir kitus mėgstamus prieskonius - tarkime, į kepamus pievagrybius dažnai pilama 1-2 v.š. sojų padažo, dedama trinto česnako ar muskato riešuto. Arba, jeigu norite labiau priartėti prie originalo, galite nusipirkti ir sausos pievagrybių sriubos pakeliuose ir miltelius ištirpinti padaže - svarbu, kad jis nebūtų prėskas ir jums patiktų. 

Nuotrauka Kristinos

Svarbesni recepto šaltiniai čia ir čia - deja, visų, ypač senesnių, jau nebeatsimenu.

2 komentarai:

  1. Kristina, na jau Tu cia labai labai skaniai pasiulei...jamu:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Odeta, ačiū ir į sveikatą! Jeigu mėgstate šparagines pupeles, grybus ir svogūnus, išmėginkite nedvejodami. Aš, atsimenu, kaupiausi gana ilgai, o kai susikaupiau, tai apėmė jausmas "ir kodėl anksčiau neišbandžiau?" :) Tik produktų kiekius reikėtų rinktis taip, jog būtų galima viską suvalgyti iš karto - šildant patiekalą, svogūnai suminkštėja ir nelieka to esminio kremiškumo/traškumo kontrasto. O šiaip apkepas gana sotus, nors ir vegetariškas.

      Panaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.