2015 m. birželio 17 d., trečiadienis

Laxpudding - lašišos ir bulvių apkepas



Šio tinklaraščio gimimo išvakarėse Indrė iš GP magijos man įteikė knygelę apie klasikinę Švedijos virtuvę ir pasakė: gal pravers. Indre, labai praverčia! Sėkmingai išbandžiau ne vieną čia rastą receptą. Vienok dažniausia mano kūriniai išnyksta namiškių lėkštėse greičiau, negu spėju juos nufotografuoti. Šiandieninis apkepas neturėjo būti išimtis: jam bebaigiant kepti, jau skimbčiojo peiliai ir šakutės, o mano vyrai net nustėro, pamatę, kad ruošiuosi įamžinti jų vakarienę. Todėl pirmoji nuotrauka buvo padaryta vos per kelias minutes. Paskui teko atiduoti duoklę, t.y. apkepą alkaniesiems ir tęsti fotosesiją po valandėlės.

Nuotrauka Kristinos

Ir viskas tik todėl, kad norėjau parašyti apie šį tradicinį švedišką patiekalą būtent dabar, kai prasideda naujas bulvių sezonas ir jos yra paties geriausio ir švelniausio skonio. Ne, aš nesakau, kad lašišos ir bulvių apkepui (šved. laxpudding) paruošti būtinai reikia šviežių bulvyčių, nes tai prieštarautų pačiai jo koncepcijai: sunaudoti vakarykščius maisto likučius. Kelios virtos šaltos bulvės, gabaliukas sūdytos, rūkytos ar netgi virtos lašišos, kiaušinis, šlakas riebesnio pieno, keli kasdieniniai prieskoniai (svogūnas, krapai, pipirai) - štai ir visas patiekalas. Jo esmė - ekonomiškumas, todėl produktai varijuoja priklausomai nuo to, ko likę šaldytuve. Ir vis dėlto reikia turėti galvoje, kad kuo šviežesnius produktus naudosite, tuo labiau džiugins rezultatas. Galima naudoti senas bulves - bus neprastai, bet jeigu naudosite šviežias - bus tiesiog puiku. Na, manau, jūs mane supratote.

Tas pats pasakytina apie žuvį. Švedijoje apkepui dažniausia naudojama sūdyta lašiša - taigi, aš jos pasisūdžiau pagal šį receptą. Tačiau jeigu neturite galimybės ir laiko sūdyti patys, tiks ir pirktinė žuvis - sūdyta, rūkyta ar kitaip paruošta. Bet, žinoma, naudojant namie sūdytą lašišą, galima tikėtis, kad apkepas bus geriausio skonio.

Galiausia - lydytas sviestas, šiais laikais geriau žinomas kaip ghi. Mačiau, kad jo būna pirkti, bet man atrodo, kad patikimiau pasigaminti namie - iš anksto arba per tą laiką, kol verda ir vėsta bulvės. Tiesiog neįtikėtina, kaip labai šis pagardas tinka prie apkepo. Mano vyras, iš pradžių skeptiškai žiūrėjęs į "tuos riebalus", paragavo šio derinio ir iškart nutilo. Nes lašišos ir bulvių apkepas su lydytu sviestu - tai, žinote, neperskiriami partneriai, kaip kokie cepelinai su spirgučiais :) 

Pagamintas su šviežiomis bulvėmis, namie sūdyta lašiša ir ką tik paruoštu lydytu sviestu, švelnaus skonio apkepas tirpo burnoje - linkiu, kad ir jums pasisektų patirti tą gerą jausmą, nesvarbu, kokius produktus jam benaudotumėte.

Labai alkani valgytojai karštutėlį apkepą gali kabinti tiesiog šaukštu... Nuotrauka Kristinos



Laxpudding - lašišos ir bulvių apkepas

Ingredientai: (4-6 porcijos)

1½ kg bulvių su lupena (nemiltingų, geriausia jaunų ir šviežių)
400 g sūdytos lašišos
2 svogūnai
Sviesto (svogūnas apkepti ir kepimo indui patepti)
Puokštelės karpų
4 kiaušiniai
300 ml riebios grietinėlės
300 ml pieno
Druskos ir pipirų (geriausia baltų)
Lydyto sviesto (patiekiant)
  1. Bulves kruopščiai nuplaukite ir išvirkite su lupena. Kai atvės, nulupkite ir supjaustykite plonomis riekelėmis. Jeigu bulvės šviežios, plonyte odele, jų galima ir nelupti. Šįkart aš nugremžiau šviežių bulvių odelę ir jas išviriau garuose, o tuomet atvėsinau ir supjausčiau riekelėmis - bulvių skonis buvo toks pats, kaip verdant su lupenomis. 
  2. Kol verda ir vėsta bulvės, sūdytą lašišą supjaustykite plonais griežinėliais. Jeigu žuvis labai sūri, ją galima valandėlę pamirkyti piene, kurį vėliau panaudosite užpilui. Svogūnus susmulkinkite ir pakepinkite svieste ant mažos ugnies, kol suminkštės, bet nepradės ruduoti. Susmulkinkite krapus. Paruoškite užpilą: dubenyje suplakite kiaušinius, grietinėlę ir pieną, pagardinkite pipirais, lengvai pasūdykite (turėdami galvoje, kad į apkepą bus dedama sūdyta lašiša). 
  3. Kepimui skirtą indą ištepkite sviestu; geriau naudoti keraminį ar metalinį, o ne stiklinį kepimo indą - atminkite, kad daugumoje stiklinių indų maistas prasčiau kepa ir troškinasi. Susluoksniuokite apkepą: išdėliokite bulvių riekeles, ant jų - keptus svogūnus ir lašišos griežinėlius, pabarstykite krapais; vėl dėkite bulvės ir t.t. Viršutinis sluoksnis turėtų būti bulvių. Man išėjo trys bulvių ir du lašišos-svogūnų-krapų sluoksniai.* 
  4. Kai viską susluoksniuosite, apkepą užpilkite pasiruoštu plakiniu. 
  5. Paruoštą apkepą dėkite į orkaitę, įkaitintą iki 200ºC ir kepkite 45-60 min., kol apkepas sutvirtės ir taps rusvai auksinis. 
  6. Šis apkepas tradiciškai valgomas su šiltu lydytu sviestu, kuris naudojamas vietoje padažo. Jeigu norite, patiekalą galite papildomai papuošti krapais. Kai kada prie apkepo patiekiama salotų, garuose virtų daržovių, citrinos ir pan., bet tai  nėra tradiciniai ir būtini šio patiekalo priedai.
* Šioje stadijoje apkepą galima pridengti ir vėsiai laikyti keletą valandų ar net parą, kol ateis laikas kepti. Apkepą galima ir paslėgti - tuomet jo sluoksniai tvirčiau susispaus.

... o kantresni palaukti apie 10 min. ir dailiai jo atsipjauti :) Nuotrauka Kristinos


Recepto šaltinis:
Carl Jan Granqvist, Lena Katarina Swanberg, Swedish Cullinary Classics: Recipes with History and Originality, Stockholm: Swedish Institute, 2005, p. 28-29.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.