2015 m. kovo 20 d., penktadienis

Žuvienė su lašiša ir grietinėle



Pasitaiko, jog vienų ar kitų receptų į tinklaraštį nusprendžiu nekelti tik todėl, kad jie atrodo pernelyg elementarūs. Bet, pasirodo, kas vieniems savaime suprantama, tas kitiems - kone iššūkis. Mano ilgamečių stebėjimų duomenimis, tai ypač pasakytina apie žuvienę :) Kadangi aš pati ją verdu dažnai, tai neretai pavaišinu užsukusius draugus ar giminaičius. Ir tada prasideda "kryžminės apklausos", kaip tą žuvienę reikėtų virti, arba kodėl maniškė yra visai kitokia negu išverda jie. Taigi, dar kartą grįžkime prie pagrindų :)

Maždaug prieš metus štai čia esu įkėlusi pačios paprasčiausios, šiaurietiškos žuvienės receptą, įskaitant instrukcijas, kaip išsivirti žuvų sultinį. Šiandien įkelsiu dar vieną skandinaviškos žuvienės variantą - su lašiša ir grietinėlė. Aš daugiausia rėmiausi suomiškais šaltiniais, bet tokia sriuba verdama ir kaimyninėse šalyse, pirmiausia Švedijoje. Iš esmės tai ta pati skaidri žuvienė, tik vietoje baltų žuvų naudojama lašiša, o išvirta sriuba papildomai užbalinama grietinėle ir kai kada sutirštinama miltais. Šiame (lietuviškame) puslapyje rašoma, kad tirštinimas miltais - skiriamasis suomiškos lašišų sriubos (suom. lohikeitto) bruožas, bet aš nenorėčiau su tuo sutikti, nes yra daug receptų, kurie šios sriubos tirštinti miltais nerekomenduoja. Manyčiau, tai pasirinkimo reikalas, nes netgi toks paprastas patiekalas turi variacijų. Pavyzdžiui, yra nemažai receptų, kurie į žuvienę su lašiša siūlo nedėti morkos, tuo tarpu kiti morkas pamini vos ne pirmu numeriu.

Aš pati, virdama šią žuvienę, esminiais laikau du dalykus: išsivirti gerą žuvies sultinį ir neužvirinti užbalintos sriubos. Žuvų sultinys - sriubos pagrindas, jeigu jis bus neskanus, stipriai nukentės visas patiekalas. Virdami lašišos sriubą, galite naudoti lašišos kaulus, galvą ir uodegą, bet dar gardžiau bus, jeigu pridėsite ir baltų žuvų arba sultiniui naudosite tik jas (pavyzdžiui, mažus ešeriukus, karpio ar upėtakio galvą ir pan.). Toks sultinys bus turtingesnio skonio ir, tikėtina, mažiau riebus.

Kai dėl sriubos balinimo, tai aš niekada nepilu grietinėlės į visą puodą ir juo labiau balintos sriubos neužverdu. Mano galva, geriausia, jog kiekvienas žuvienę užsibalintų atskirai. Į visą puodą grietinėlę verta pilti tik tuomet, jeigu sriubos yra lygiai tiek, kiek tuojau pat bus suvalgyta. Mat balinta žuvienė labai greitai genda, ir jau po pusdienio greičiausiai bus niekam tikusi. Kodėl balintos sriubos niekad neužvirinu? Tam yra mažiausia trys priežastys: pirma, niekas iš mūsų šeimos nemėgsta virinto pieno; antra, nuo virinimo ant vėstančios sriubos ima dėtis plėvė; trečia, grietinėlė praranda savo saldumą. Aišku, jeigu jūs mėgstate virintą pieną, virinkite balintą sriubą į sveikatą :)

Nuotrauka Kristinos 



Lohikeitto - žuvienė su lašiša ir grietinėle 

Ingredientai: (maždaug 4 porcijoms) 

1 vidutinio dydžio svogūnas (arba baltoji poro dalis)
1 vidutinio dydžio morka
2-3 v.š. sviesto
~ 1-1,5 1 žuvų sultinio (kaip jį virti instrukcijos čia, taip pat žr. pastabas viršuje)
2-3 bulvės
~ 400 g lašišos be odos ir be kaulų
Nebūtinai: 1-2 v.š. miltų (ir maždaug pusės puodelio žuvų sultinio jiems praskiesti) 
Druskos, juodųjų ir kvapiųjų pipirų (pagal skonį) 
Krapų (sriubai papuošti)
Grietinėlės (sriubai užbalinti)
Juodos duonos ir sviesto (patiekiant)
  1. Svogūnus susmulkinkite, morką supjaustykite griežinėliais arba stambiai sutarkuokite. Puode, kuriame virsite žuvienę, išlydykite sviestą. Sudėkite paruoštus svogūną ir morką ir ant nedidelės ugnies, retkarčiais pamaišydami troškinkite, kol taps apyminkščiai, bet dar nepradės ruduoti. 
  2. Supilkite žuvų sultinį ir užvirkite; jeigu reikia, lengvai pasūdykite. Sudėkite kubeliais supjaustytas bulves. Virkite ant vidutinės ugnies apie 10 min., arba kol visos daržovės bus minkštos. 
  3. Lašišą supjaustykite kubeliais. Kai daržovės suminkštės, sudėkite ją į sriubą ir virkite dar 5-10 min.
  4. Šis žingsnis nebūtinas, bet jeigu norite tirštesnės, kremiškesnės sriubos, į nedidelį dubenėlį suberkite miltus ir po truputį atskieskite juos šaltu žuvų sultiniu. Šį mišinį, nuolat maišydami sriubą, supilkite į puodą ir pavirkite dar apie 3 min., kol sriuba šiek tiek sutirštės. 
  5. Baigiant virti, sriubą pagal skonį pagardinkite grūstais juodaisiais ir kvapiaisiais pipirais, patikrinkite, ar netrūksta druskos. Nukaitę įberkite saujelę susmulkintų krapų ir palikite kelioms minutėms, kad susistovėtų. 
  6. Jeigu norite, sriubą užbalinkite dar puode (galite ir užvirinti, jeigu mėgstate virintą pieną), bet patogiau grietinėlės pasiūlyti atskirame indelyje, kad kiekvienas sriubą užsibalintų pagal skonį. 
  7. Ši žuvienė tradiciškai valgoma su juoda rugine duona, ant kurios užtepama sviesto.
Svarbiausi recepto šaltiniai čia, čia ir čia.

3 komentarai:

  1. Kristina, aš daug metų dirbau su suomiais. ir kai tik nuvykdavau pas juos, o vykdavau irgi gan dažnai, jie visada vaišindavo lašišos sriuba su grietinėle. Jeigu labiau pasiilgdavo, tai dar krevečių pridėdavo, jeigu mažiau, tai bulvių daugiau priraikydavo. O jeigu trindavomės po Helsinkį ir užsimanydavome kur nors greitai ir skaniai pavalgyti, nueidavome į turgaus pavilioną, kuriame ne ką prastesnę lašišienę (taip mes ją vadindavome) gaudavome nei gamyklos valgykloje. O jei pinigėlių šiek tiek daugiau paturėdavome, tai būtinai nusipirkdavome sumuštinį su šviežiu Syku (žuvis, nerealiausio skonio). Kaip Tu čia pataikei su žuviene!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O, koks šaunus pasakojimas, Odeta! Reikės ir man kada geriems svečiams krevečių įdėti, iki šiol visada virdavau be jų. Mėgstu šią žuvienę, nes gardi ir ekonomiška, užtenka vieno žuvies gabaliuko kelioms porcijoms patiekalo :) Helsinkyje lašišos sriubą valgiau tik kartą, buvo gardu, o va syko jokiu pavidalu nesu ragavusi, kažkodėl įsivaizduoju, jog jų skonis panašus į didelių ir mėsingų stintų. Lietuvoje ši žuvis įrašyta į Raudonąją knygą, pirkti iš kitur atvežtos gyvenime nesu mačiusi, tai ko gero teks į Suomiją grįžti. Juo labiau, kad esu sugalvojusi vaiką į Trolių mumių parką nusivežti :)

      Panaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.