2015 m. kovo 4 d., trečiadienis

Šokoladinė manų košė



Mano karta užaugo, valgydama manų košę: ją virė močiutės ir mamos, ji buvo neišvengiama darželių, mokyklų, vaikų stovyklų bei ligoninių raciono dalis. Anuomet nepažinojau nė vieno vaiko, kuris būtų netoleravęs gliuteno (kas išvis buvo girdėjęs tokį posakį?), ir nė vieno suaugėlio, kuris būtų sakęs, jog valgyti manų košę nesveika. Bet keičiasi laikai, auga kitokie vaikai ir kinta požiūriai. Nūnai daugybė mažylių alergiški kasdieniniams produktams, o gydytojai manų košę linkę nurašyti į nuostolius.

Aš manų košės atžvilgiu konservatyvi: manau, kad mūsų prekybos centruose yra žymiai kenksmingesnių produktų už manų kruopas. Todėl retkarčiais be mažiausio sąžinės graužimo išverdu puodą manų košės, kurią pusryčiams ar vakarienei valgo visa šeima. Dažniausia tai būna pati paprasčiausia manų košė, pagardinta cukrumi ir cinamonu, o vasarą - uogomis. Bet kartais, nusižiūrėjusi į mūsų šiaurinius kaimynus, ją kiek paįvairinu.

Šokoladinė manų košė turėtų patikti vaikams. Betgi ne vien duona (ar koše) žmogus gyvas. Kodėl neprisiminus kitos suomių klasikos ir drauge su vaikais nepaskaičius Tove Jansson istorijų apie trolius Mumius? :) Paveikslėlis iš čia

Skandinavai, pirmiausia suomiai, mėgsta manus ir naudoja juos ne vien košei, bet ir, pavyzdžiui, orkaitėje keptiems blynams. Be paprastos, baltos manų košės jie verda ir rausvą (su uogų sultimis) bei šokoladinę manų košę. Regis, pastaroji yra suomių išradimas - bent jau jie taip teigia, datuodami šį patiekalą mažų mažiausia XX a. pradžia. Šiais laikais suomiai šokoladinės manų košės mišinį pardavinėja popierinėse pakuotėse ir nepamiršta džiugiai pabrėžti, jog jos neturi švedai, perkantys šį produktą iš Suomijos. Bet aš nelabai suprantu, kodėl reikėtų važiuoti į užsienį, norint išsivirti šokoladinės manų košės: juk be įprastų ingredientų į ją papildomai įdedama tik keli šaukštai kakavos. O savo virtuvėje sumaišyti manų kruopas, cukrų ir kakavą, regis, ypatingų įgūdžių nereikia. Bet kiekvienam savo :)

Taigi, svarbiausią šokoladinės manų košės "paslaptį" jau atskleidžiau. Žemiau pateiksiu receptą, pagal kurį manų košę verdu aš, bet jūs naudokite tokį, kokį esate įpratę ir kuris jums labiausia patinka. Mes mėgstame vidutinio tirštumo košę, kai manų kruopų ir pieno proporcija yra maždaug 1:5. Bet jeigu jums gardžiau valgyti tirštesnę arba skystesnę košę, tai ir virkite skystesnę arba tirštesnę. Vienintelis dalykas, kurį primygtinai rekomenduoju - būtinai įdėti į manų košę gerą žiupsnį druskos, nesvarbu, ar košė būtų šokoladinė, ar balta. Druska labai pagerina košės skonį, įdėjus jos, reikia mažiau cukraus, o saldumas būna neįkyrus. Tiesą sakant, esu ne kartą valgiusi neskanios manų košės - išvirta be druskos ji panašėdavo į salsvą buzą (apie prisvilusią košę su gumulais čia net nekalbėsiu). O kai dėl šokoladinės manų košės, tai atsiminkite, kad į kokybišką šokoladą dažnai dedama jūros druskos. Ir ne be reikalo.

Nuotrauka Kristinos



Suklaapuuro - šokoladinė manų košė 

Ingredientų proporcijos orientacinės, virkite tokią košę, kokią mėgstate. 

Ingredientai: (4 porcijoms) 

100 ml vandens 
1 l pieno 
~200 ml (apie 6 v.š.) manų kruopų 
2-3 v.š. kakavos (aš naudoju kuo tamsesnę) 
½ a.š. druskos 
3-4 v.š. cukraus (galima naudoti šviesų rudąjį) 
~ 2 v.š. sviesto 
Patiekiant: šokolado drožlių, saldžių kakavos granulių, šviežių uogų (pavyzdžiui, braškių ir/ar aviečių), pieno ir pan. 
  1. Storadugniame puode užvirinkite vandenį. Supilkite pieną ir kaitinkite maždaug iki 80-90ºC, t.y. tol, kol jis beveik užvirs. 
  2. Kol kaista pienas, dubenėlyje sumaišykite manų kruopas, kakavą, druską ir cukrų. Pilkite į beveik verdantį pieną plona srovele, kita ranka intensyviai maišydami, kad nesusidarytų gumuliukų (aš naudoju plakimo šluotelę). 
  3. Po poros minučių košė užvirs, tuomet sumažinkite ugnį ir, dažnai pamaišydami (aš naudoju medinį šaukštą), virkite košę apie 10 min., arba kol ji šiek tiek sutirštės Tuomet įmaišykite sviestą, patikrinkite, ar netrūksta cukraus ir druskos, puodą nukaiskite, uždenkite ir palikite brinkti dar apie 10 min. Išbrinkusi košė turėtų būti vidutinio tirštumo. 
  4. Patiekdami košę, galite ją papuošti ir pagardinti šokolado drožlėmis, saldžia vaikiška granuliuota kakava, o vasarą - šviežiomis uogomis ar vaisiais. Prie manų košės labai tinka stiklinė pieno: suomiai kai kada košę deda į dubenėlį ir pieną supila tiesiai ant jos. Mums gardžiau pieną gerti iš stiklinės, bet jums valia išbandyti visaip :) 
Svarbesni recepto šaltiniai čia, čia ir čia.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.