2015 m. sausio 22 d., ketvirtadienis

Grikių miltų tortas su bruknėmis ir grietinėle


Visuomet nuoširdžiai džiaugiuosi, kai draugams pavyksta įgyvendinti savo svajones. Kad ir dabar - Rūtos šeima išsikrausto į naujus, erdvius ir jaukius namus. Tai kas, kad remontai dar nebaigti, bet, pamaniau, - argi nereikėtų pirmą kartą peržengiant jų slenkstį išsikepti kokį pyragą? Žinoma, kad reikėtų. Ir, be abejo, vokišką.

Ta proga nusprendžiau iškepti Buchweizentorte - grikių miltų tortą. Tai regioninis gardumynas, kilęs iš Žemutinės Saksonijos, tiksliau - tos jos dalies, kuri vokiškai vadinama Lüneburger Heide, kas apytikriai reiškia Liunebergo viržynė. Ši vietovė - tai didžiuliai beveik laukinės gamtos plotai, kurių nemažą dalį sudaro draustiniai. Kraštovaizdis čia išties unikalus - vietoj mums įprastų pievų šiame regione kiek akys užmato driekiasi violetiniai viržynai, paįvairinti žaliais kadagiais ir didesniais ar mažesniais miškeliais. Teigiama, kad kadaise panašus peizažas buvo būdingas didelei šiaurės vakarų Vokietijos daliai, bet iki šių laikų teišliko Lunebergo viržynė. Nenuostabu, kad ji laikoma ne tiktai gamtiniu reliktu, bet ir istoriniu-kultūriniu kraštovaizdžiu. Liunebergo viržynę menininkai "atrado" romantizmo laikotarpiu, ir nuo to laiko ši vietovė tapo įkvėpimo šaltiniu dailininkams ir poetams.

Liunebergo viržynė. Foto iš čia.

Jau nuo XIX a. pabaigos Vokietijoje dėtos pastangos Liunebergo viržynę išsaugoti kuo mažiau paliestą, todėl ūkinė veikla čia ribojama, o bene didžiausias pajamas vietiniai žmonės gauna iš turistų, atvykstančių pasigrožėti laukine gamta. Antra vertus, dėl skurdžios, smėlėtos žemės šie plotai niekuomet nebuvo palankūs žemdirbystei. Gyventojai vertėsi kaip išmanė - laikė avis, steigė bitynus ir augino grikius, kurie yra itin nereiklūs dirvai. Senieji verslai gyvuoja iki šiol. Liunebergo viržynei ypač svarbios avys - besiganydamos jos neleidžia viržynei užaugti mišku, ir taip užtikrina, kad kraštovaizdis iš esmės nesikeistų. Liunebergo viržių medus laikomas delikatesu, o bitėms čia tikras rojus. Grikių reikšmė šiame krašte nuo XVIII a. pabaigos ėmė mažėti, nes tuomet buvo pradėtos auginti bulvės, kurioms irgi patiko lengva, smėlinga dirva. Kurį laiką grikių buvo sėjama nedaug, pirmiausia siekiant išlaikyti krašto tradicijas. Tačiau pastaraisiais dešimtmečiais, kilus sveikos mitybos vajui, grikių augintojai atsigavo. Be to, grikiai - medingi augalai, tad jų auginimu suinteresuoti ir Liunebergo viržynės bitininkai.

Nuotrauka Kristinos

Grikių miltų tortas - tradicinis, nesudėtingai ir greitai pagaminamas, ne per daug saldus desertas, atspindintis Liunebergo viržynės gamtines sąlygas ir jų suformuotą virtuvę. Iš grikių miltų iškeptas biskvitas pertepamas vietos miškuose surinktų bruknių uogiene. Dažname recepte rašoma, kad jas galima keisti spanguolėmis, bet tik todėl, kad bruknių daugelyje šalių sudėtinga įsigyti. Laimei, mes jų nestokojame, tačiau turėkite galvoje, kad kepant grikių miltų tortą spanguolės ar net raudonųjų serbentų drebučiai - visai įmanomi pakaitalai. Aš naudojau bruknių uogienę, tačiau kultūrinėmis spanguolėmis papuošiau tortą - kažkada per klaidą jų įsigijau, tai dabar naudoju papuošimams, nes kietos ir sausos uogos kitiems dalykams nelabai tinka. Pertepant biskvitą, kartais uogienė iškart sumaišoma su plakta grietinėle, todėl tortas būna rožinis; kitas (mano akiai estetiškesnis) būdas - uogienės ir plaktos grietinėlės sluoksnius dėti vienas po kito. Vis dėlto tai - skonio reikalas, tradicinėje virtuvėje naudojami abu pertepimo variantai. Dėl biskvito lakštų sulaistymo: sirupas sulaistymui paprastai vokiškuose receptuose neminimas, bet paskaičius komentarus po tekstais aiškėja, kad žmonės vis dėlto juos apšlaksto; ir nereikėtų stebėtis, nes iškeptas biskvitas būna tikrai sausas, nors ir purus. Taigi, aš siūlyčiau pasinaudoti šiuo patarimu, antraip torto lakštai gali likti sprangūs. Na, ir paskutinis dalykas: egzistuoja sveikuoliškų šio torto variantų, kur vietoje grietinėlės siūloma naudoti jogurtą, vietoje cukraus - medų ir t.t. Aš šių receptų neišbandžiau, bet jūsų valia išbandyti. Bet kuriuo atveju tortas tiks tiems, kurie netoleruoja kviečių - kepant biskvitą, prireiks tik grikių miltų.

Nuotrauka Kristinos 



Buchweizentorte - grikių miltų tortas su bruknėmis ir grietinėle 

Ingredientai: (išeina nemažas tortas, apie 16 porcijų) 

Biskvitui
6 kiaušiniai (trynius atskirkite nuo baltymų) 
150 g cukraus 
½ a.š. druskos 
½ a.š. nutarkuotos citrinos žievelės 
Keli lašai vanilės ekstrakto arba žiupsnelis Burbono vanilės 
150 g grikių miltų (ir dar šiek tiek formai pabarstyti) 
2 a.š. kepimo miltelių 
Sviesto (formai patepti) 
Sirupui
~ 150 ml vandens 
1 v.š. cukraus 
2 v.š. romo ar kitokio kvapnaus alkoholio 
Pertepimui
500 g bruknių uogienės (galima keisti spanguolių uogiene)* 
600 ml plakamosios grietinėlės
Šokolado drožlių (papuošti) 
Nebūtinai: bruknių arba spanguolių uogų (papuošti) 
24 cm skersmens apvali kepimo forma nuimamais kraštais** 
  1. Kiaušinių trynius su cukrumi išplakite iki standžių šviesių putų. Kiaušinių baltymus su druska labai gerai išplakite, kol puta bus tvirta. Išplaktus trynius ir baltymus sumaišykite. Į kiaušinius sudėkite vanilę, citrinos žievelę ir grikių miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Atsargiai, bet kruopščiai išmaišykite, geriausia mentele, kad gautumėte purią masę be gumuliukų.
  2. Supilkite masę į kepimo popieriumi išklotą, sviestu pateptą ir miltais pabarstytą 24 cm skersmens formą nuimamais kraštais. Dėkite į orkaitę, įkaitintą iki 180ºC ir kepkite 30-45 min., arba kol biskvitas gražiai pakils, taps auksinės spalvos ir šiek tiek atšoks nuo formos kraštų. Išjungę orkaitę ir pravėrę dureles, biskvitą palikite orkaitėje apie 10 min., tuomet ištraukite, dar apie 5 min. palaikykite kambario temperatūroje ir išimkite iš formos. Apvertę nulupkite kepimo popierių ir palikite visiškai atvėsti, geriausia - ant grotelių.
  3. Kol vėsta biskvitas, išvirkite sirupą. Vandenį užvirinkite, įdėkite cukraus, o kai šis ištirps, išjunkite. Įmaišykite romą ir palikite, kad visiškai atšaltų. 
  4. Atvėsusį biskvitą perpjaukite į 3 lakštus. Išplakite grietinėlę (jeigu norite, plakant ją galima truputį pasaldinti cukraus pudra). Pirmąjį biskvito lakštą dėkite į lėkštę ir apšlakstykite maždaug trečdaliu sirupo. Paskleiskite pusę uogienės, o ant jos - sluoksnį plaktos grietinėlės. Tuomet dėkite antrąjį lakštą, jį vėl sulaistykite, paskleiskite likusią uogienę ir sluoksnį grietinėlės. Uždėję paskutinį biskvito lakštą, sulaistykite jį likusiu sirupu. Pyrago viršų ir šonus aptepkite likusia grietinėle, jeigu norite, galite papuošimams naudoti konditerinį švirkštą. Tortas tradiciškai puošiamas šokolado drožlėmis. Jei norite, galite jį papuošti ir tvirtomis bruknių ar spanguolių uogomis. 
  5. Tortą dėkite į šaldytuvą ir laikykite per naktį ar ilgiau - tik pastovėjęs tortas taps reikiamo drėgnumo. O gardžiausia tortą valgyti prie židinio, su arbata ir gerų draugų kompanija :)
* Šiam tortui reikalinga rūgšti uogienė, todėl aš nesu naudojusi pirktinės, kuri man dažniausia būna per saldi. Aš perku šviežias arba šaldytas uogas, jas pertrinu lėtaeige sulčiaspaude arba per sietelį (tokiu atveju uogas prieš trinant galima kelias minutes pavirti, kad būtų minkštesnės), įdedu cukraus pagal skonį ir paverdu apie 20-30 min., kol šiek tiek sutirštės, tuomet atvėsinu. 
** Originalus receptas rekomenduoja 26 cm formą, bet man ji pasirodė per didelė, nes net 24 cm skersmens biskvitą perpjovus į 3 lakštus, šie buvo ploni ir trapūs. 

Nuotrauka Kristinos

Recepto šaltinis čia.

4 komentarai:

  1. Ačiū už receptą. Labai skanus torčiukas. Vietoj bruknių uogienės naudojau šaldytas trintas braškes, labai tiko. Biskvitas iškepė tikrai tobulas.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aušrine, kaip malonu girdėti, kad receptas Jums pravertė, o rezultatas nenuvylė; ačiū kad išbandėte! Man irgi labai patiko biskvitas, svarbiausia, jog laiku išsiaiškinau, kad jį reikia sulaistyti. Ne visi receptų autoriai tokią "smulkmeną" pamini, bet šiame torte ji labai svarbi - man atrodo, grikių miltai kiek sausesni už kvietinius. O naudojant braškes Jums netrūko rūgštelės? Mano sūnus be galo mėgsta braškes, bet žiemą turiu tik šaldytų, ir ne visuose kepiniuose jas įmanoma panaudoti. Bet jei sakote, kad šiame torte jos tinka, tai verta ir man išmėginti :)

      Panaikinti
    2. Kristina, dėl sulaistymo tikrai taip - čia jis būtinas. Rūgštelės mums netrūko, bet gal ir dėl to, kad kremui naudojau per pusę grietinę ir grietinėlę. Man grietinė tokiuose kremuose suteikia gaivumo. Pabandykit, gal patiks ir Jums. Mėgstu improvizuoti:)
      Labai Ačiū už receptus ir įdomius aprašymus, labai džiaugiuosi Jus atradus!! :)

      Panaikinti
    3. Aušrine, ačiū ir Jums už patarimus! Visada gera žinoti, jog skaitytojai sugrįžta :)

      Panaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.