2014 m. rugsėjo 23 d., antradienis

Desertinis krekenų sūris



2005 m. anuometinis Prancūzijos prezidentas Jacques Chirac, kalbėdamas apie Didžiąją Britaniją, pareiškė, kad "po Suomijos, tai blogiausią virtuvę pasaulyje turinti šalis". Toks pareiškimas, nors ir pasakytas neva juokų forma, apskriejo visą pasaulį, ir ko gero nebuvo itin malonus suomiams. Antra vertus, ginti suomių virtuvės stojo maisto kritikai, ir ne be pagrindo. Pirmiausia, naujoji, restoraninė suomių virtuvė niekuo ne prastesnė už kitų Šiaurės Europos šalių virtuves. Na, o kai dėl tradicinės, tai ji, be abejo, kaimietiška, bet tai nereiškia, kad blogesnė (ar geresnė) už kitas. Ko gero čia svarbesnis mūsų santykis su agrarine kultūra ir liaudiška gastronomija, o jį dažnai lemia ne tiktai maisto skonis ir kokybė, bet ir tam tikri mūsuose įsitvirtinę stereotipai. Nes, pavyzdžiui, mes nesipiktiname prasčiokiška airiško avienos troškinio ar neapolietiškos picos kilme, tai kodėl suomių virtuvės atveju turėtų būti kitaip?

Antra vertus, suomių virtuvėje esti kažko pirmykščio. Tarkime, jie yra vieninteliai iš europiečių, pavasarį prekybos centruose pardavinėja bobausius (apie tai daugiau rašiau čia ir čia). Arba krekenas. Taip taip, Suomijos parduotuvėse galima įsigyti krekenų (karvės priešpienio, labai tiršto ir riebaus pieno), tų pačių, kurias karvė duoda maždaug 5 dienas po veršelio gimimo, ir tik po to ima duoti mums įprastą pieną. Krekenos anksčiau, kai dauguma žmonių gyveno kaime ir laikė gyvulius, laikytos gardumynu daugelyje šalių, įskaitant ir Lietuvą. Paprastai jų žmonės ragaudavo pavasarį, nes būtent pavasarį karvės dažniausia atsivesdavo veršelius. Šiais laikais tikrų krekenų yra ragavęs toli gražu ne kiekvienas, ypač jeigu jis gimęs ir augęs mieste. Tiesa, miestiečiai kartais jas naudoja maisto papildų pavidalu :) 

Nepaisant to, kad ūkyje, ypač nedideliame, krekenų būdavo vos kelias dienas per metus, žmonės iš jų mokėjo pagaminti gardžių patiekalų. Vienas populiariausių būdų ruošti krekenas - jas šildyti nelabai aukštoje temperatūroje (anksčiau tas būdavo daroma šiltoje krosnyje), kol jos sukrekės ir taps panašios konsistencijos į labai švelnų, minkštą omletą arba crème brûlée. Sutrauktos krekenos gali būti sūdomos arba saldinamos, į jas dedami įvairūs priedai - nuo cinamono iki krapų. Suomiai sutrauktas krekenas vadina ternijuusto, t.y. krekenų sūriu ir visuomet valgo jas kaip desertą. Ir gerai daro - tai iš tiesų vertas dėmesio būdas patiekti šį senamadišką - ir šiais laikais egzotišką - pieno produktą. 

Nuotrauka Kristinos 


Ternijuusto - desertinis krekenų sūris

Ingredientai

Krekenų 
Nebūtinai: vandens arba saldaus pieno 
Druskos
Nebūtinai: cukraus 
Sviesto (kepimo indui patepti) 
Patiekiant: cinamono, sirupo, uogienės, uogų ir pan. 
  1. Pirmiausia reikėtų žinoti, kelintos dienos yra krekenos. Jeigu krekenos pirmosios arba antrosios dienos, jas reikėtų skiesti vandeniu arba paprastu pienu proporcija 1:1, antraip iškepusios krekenos bus ne kremo konsistencijos, o kietos, pjaustomos peiliu ir ne itin gardžios. Trečiosios-penktosios dienos dienos krekenos būna nebe tokios tirštos, jos arba skiedžiamos žymiai mažiau, arba visai neskiedžiamos (netgi atvirkščiai, į paskutiniųjų dienų krekenas kai kas įplaka kiaušinį ir truputį miltų). Kiekvienu atveju reikėtų žiūrėti, kad krekenos būtų maždaug neriebios grietinėlės konsistencijos.
  2. Skiestas arba neskiestas krekenas lengvai pasūdykite ir gerai išmaišykite; galite jas ir šiek tiek pasaldinti, bet tas nėra būtina. Masę supilkite į sviestu išteptą kepimo indą, jeigu norite, galite kelis nedidelius sviesto gabaliukus įdėti į paruoštą masę - jie iškils į paviršių ir kepant padės susidaryti gražiai plutelei. 
  3.  Krekenas dėkite į orkaitę, įkaitintą maždaug iki 170ºC. Kepkite apie 30-45ºC, arba kol masė sutvirtės, bet dar nebus kieta, o apkepo paviršiuje užsidės graži auksinė plutelė. 
  4. Sutrauktą krekenų sūrį valgykite šiltą arba atvėsusį, pabarstytą cinamonu ir cukrumi, su uogiene, sirupu ar pan. (mes valgėme su avietėmis ir laukinėmis gervuogėmis: pusę nevirtų uogų sutryniau su cukrumi, kitas palikau sveikas). Prie šio patiekalo labai tinka pasiūlyti stiklinę pieno. 
  5. Jeigu krekenas atskiesite per daug, iškepus iš jų išsiskirs skysčio - neišsigąskite, taip nutinka gana dažnai. Šį skystį galima arba nupilti, arba valgyti drauge su sutrauktomis krekenomis.
Svarbiausi recepto šaltiniai čia, čia ir čia.

Jeigu nesugalvojate, ką dar pagaminti iš krekenų, šiame puslapyje galite rasti airiškų krekenų blynų ir angliško krekenų pyrago receptus. Beje, mano patirtis rodo, kad krekenų perteklių labai patogu užšaldyti - vėliau jas bet kada galima atšildyti ir naudoti kaip šviežias.

7 komentarai:

  1. Mūsų šeimoj krekenas kepa lygiai taip pat - pirmos dienos krekenas skiedžia pienu ar vandeniu, pasūdo, supila į riebalais išteptą indą ir kiša po pečium ar į orkaitę. Paskui nesaldinam - užtenka to išsiskyrusio skysčio ir traškios gelsvos plutelės.
    Pasiilgstu keptų krekenų ir kiekvienais metais laukiu, kol kaimynų karvė apsiveršiuos... :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tikrai, krekenas daug kur ruošia panašiai. Mano močiutė, gyvenanti Aukštaitijoje, jas irgi skiedžia, lengvai pasūdo, ir deda didelę saują smulkintų krapų (jeigu karvė veršiuojasi pavasarį/vasarą). Todėl man net mintis nebuvo kilusi, kad krekenas galima valgyti kaip desertą - su uogomis, cukrumi, cinamonu. Bet išmėginau - tikrai gardu; mano vaikui irgi patiko, o kol buvo nesaldintos, tol niekaip neįsiūliau.

      Panaikinti
    2. Kai bus galimybė, reiks paragauti krekenų deserto. Ačiū už skanius receptus ir pažintį su pasaulio virtuvėmis!

      Panaikinti
    3. Į sveikatą ! Jeigu ruošite krekenų desertą, bus įdomu išgirsti, kaip pavyko ir sužinoti, ar patiko :)

      Panaikinti
  2. SIANDEN IS KREKENOS DARIAU DESERTA.IPODA SUPILIAU KREKENAS 3 LITRUS 2V SAUKSTUS CUKRAUS,PLAUTU RAZINU.VANILIJOS IR ANT SILPNOS UGNES KAITINAU.PRADZIOJ MAISYDAVAU.PO TO UZDENGUS PODA DAR KAITINAU KOL SUTIRSTEJO.PAMIRSAU ,DAR ZIUPSNELI DRUSKOS REIK IMESTI.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Miela Nijole, ačiū, kad parašėte ir pasidalinote receptu! Jūsų desertas skamba karališkai, galiu tik įsivaizduoti, koks minkštutis ir šilkinis buvo tas patiekalas! Išvis, krekenos man kažkoks stebuklingas produktas, kaskart sužinau vis naujų receptų su jomis, ir kol kas dar nė vienu nenusivyliau. Šiandien kaip tik paskelbiau įrašą apie dar vieną suomišką sūrį iš krekenų, tik kietą, kepamą - irgi buvo nuostabus. O ateityje tikrai išmėginsiu ir jūsiškį desertą, dar kartą dėkui už idėją!

      Panaikinti
  3. Ačiū už receptus/ Išmėginsiu nauja, nes mano mama taip pat kepdavo/Labai vertinga ir skanu/Pabandysiu padaryti kepenų sūrį

    AtsakytiPanaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.