2014 m. birželio 17 d., antradienis

Varškės kukuliai su braškėmis



Praėjusią vasarą, rašydama apie kukulius su abrikosų širdele, užsiminiau, kad šiuos iš Bohemijos kilusius skanėstus galima gaminti ne tiktai su bulvėmis, bet ir su varške, ir kad kukulių įdarų būna visokiausių. Šią vasarą nusprendžiau priminti, kaip gaminami varškiniai kukuliai su braškėmis. Priminti todėl, kad prieš kelerius metus jų receptą jau yra paskelbusi Forelle, na, o Neringa siūlė gaminti lenkišką šio patiekalo variantą su bulvėmis ir krakmolu - tai turėtų būti ypač aktualu tiems, kurie netoleruoja pieno produktų . 

Kuo mano receptas skiriasi nuo anksčiau skelbtųjų? Aš gaminau čekišką variantą (ček. jahodové knedlíky), o dauguma čekų, regis, kukulius su braškėmis gamina iš varškinės, o ne bulvinės tešlos. Kad ji būtų puresnė, dalį ar netgi visus miltus čekai dažnai siūlo keisti manų kruopomis - ir, turiu pasakyti, kad kukulių tešla tuomet išties būna minkšta ir puri. Nors, žinoma, ne puresnė negu Forellės, kuri naudoja labai mažą kiekį miltų ir krakmolo. Antra vertus, čekiški kukuliai bent jau man niekada neištęžta, ir suformuoti gali kurį laiką pastovėti šaldytuve ar ant stalo, neprarasdami pirminio pavidalo. 

Kitaip negu austrai ir vengrai, irgi gaminantys kukulius su braškėmis, čekai jų neapvolioja džiūvėsėliuose, o tiekia panašiai kaip bet kuriuos kitus varškėtukus - su sviestu ir grietine. Aš parašiau savo mėgstamą padažo receptą, bet jis nėra būtinas šių kukulių priedas - galite juos valgyti taip, kaip labiausia mėgstate jūs. Aš, gamindama padažą, dalį grietinės mėgstu keisti neriebia grietinėle, nes tuomet padažas būna šiek tiek skystesnis ir švelnesnio skonio. 

Pridursiu tik tiek, kad kukuliai labai gardūs. Mano vyrai braškių sezono metu gali be problemų juos valgyti kas antrą dieną. O gal ir kasdien :)

Nuotrauka Kristinos 


Jahodové knedlíky - varškės kukuliai su braškėmis 

Ingredientai: (išeina maždaug 12-14 kukulių) 



~ 300 g sausos varškės 
1 kiaušinis 
~ 70 g manų kruopų 
2-3 v.š. kvietinių miltų 
Žiupsnelis druskos 
12-14 nedidelių braškių 
Nebūtinai: 1-2 v.š. cukraus 
Nebūtinai: trupučio acto 
Padažui
50 g sviesto 
~ 150 ml neriebios grietinėlės 
2-3 v.š. grietinės 
2-3 v.š. cukraus 
Žiupsnelis druskos 
Nebūtinai: aguonų

1. Iš varškės, kiaušinio, manų kruopų, miltų ir druskos užminkykite neskystą, bet ir nekietą tešlą; manų kruopų ir miltų kiekis priklausys nuo to, kokio drėgnumo bus varškė, ir kokio dydžio kiaušinį dėsite - svarbiausia, kad tešla būtų pakankamai elastinga. Minkykite rankomis, o ne kombainu, antraip tešla gali praskysti. Ją suminkę palikite apie 10 min. pastovėti, kad pabrinktų. 
2. Uogas nuplaukite, nuskabykite žiedkočius ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. 
3. Tešlą padalinkite į 12-14 dalių (priklausomai nuo to, kokio dydžio uogos - kuo jos smulkesnės, tuo daugiau kukulių išeis). Kiekvieną tešlos gabaliuką išplokite ant delno. Jeigu uogos rūgštokos, į tešlos vidurį galite įberti truputį cukraus, ant jo dėkite uogą, tuomet tešlos kraštus geria sulipinkite ir suformuokite kukulį. Jeigu norite, jį galite apvolioti miltuose - tuomet vėl pavoliokite tarp delnų, kol kukulis taps taisyklingos formos. Taip suformuokite visus kukulius. 
4. Kukulius šaukštu dėkite į verdantį pasūdytą ir, jeigu bijote, kad kukuliai gali išsileisti - actu šiek tiek parūgštintą vandenį; jeigu puodas nelabai didelis, geriau virkite porcijomis (maždaug po 6 kukulius). Sudėję visus, švelniai pajudinkite juos šaukštu, kad neprikibtų prie dugno. Leiskite vandeniui vėl užvirti. Netrukus kukuliai turėtų iškilti į viršų - tuomet leiskite jiems pavirti dar 1-2 min. ir kiaurasamčiu išgriebkite iš vandens. 
5. Kol verda kukuliai, paruoškite padažą. Išlydykite sviestą, supilkite grietinėlę, sudėkite cukrų ir druską ir leiskite padažui užvirti. Ant mažos ugnies pavirę apie 1-2 min., sudėkite grietinę, ją išsukite, o prikaistuvį su padažu nukaiskite. Patikrinkite, ar padažas reikiamo saldumo, jeigu norite, įberkite į jį žiupsnelį aguonų. 
6. Išvirusius kukulius tiekite su padažu ir, jeigu norite, kitais priedais - šviežiomis sveikomis ar trintomis braškėmis, aguonomis, trupinta varške, cukrumi ir t.t. Kukulius valgykite karštus, nes vėsdami jie kietėja. Kaip ir kitų rūšių varškėčių, kukulių su braškėmis geriau nešildyti, nes pastovėję jie praranda savo skonį.

Nuotrauka Kristinos


Svarbiausias recepto šaltinis čia; buvo ir kitų, bet dievai žino, kokiose interneto platybėse jie pasimetė :(

2 komentarai:

  1. Teko ragauti, kai juos gamino čekė viduryje žiemos su šaldytomis braškėmis :) gan keistas pasirodė patiekalas, o gal jai tik kažkas truputį nepavyko...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Indre, nustebinai čia mane. Nebūčiau pagalvojusi, jog šitas patiekalas gali nuvilti. Tiesa, aš niekada negaminau kukulių su šaldytomis uogomis, jos turbūt būtų rūgštesnės ir patežusios?.. Bet visgi manu, kad čia svarbiausia - suminkyti gerą tešlą. Čekai turi kelis jos varianatus: miltinę, su bulvėmis, su varške. Tešla su bulvėmis mums gali pasirodyti kiek neįprasta. O gaminant su varške, ko gero svarbiausia, kad ji būtų ne per kieta - kaip ir gaminant bet kokius varškėčius. Juk būna, kad vienų šeimininkių varškėtukai tiesiog tirpsta burnoje, o kitų... hmmm... Prieskoniai irgi svarbu - jeigu neteisingai sudėtas cukrus/druska, tai visas patiekalas išeis prėskas. Bet jeigu žmonės atranda sau tinkančias proporcijas, be to, yra varškėtukų ir uogų mėgėjai, šitie kukuliai - puikus pasirinkimas. Ne veltui, matyt, jie tapo net kelių šalių tradicinės virtuvės dalimi.

      Panaikinti

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.