2014 m. birželio 13 d., penktadienis

Saldžiarūgščiai marinuoti ridikėliai



Kol nesibaigė ridikėlių sezonas - dar vienas receptas, priskiriamas Ajovos valstijoje įsikūrusiai Amana religinei bendruomenei, XIX a. atsikrausčiusiai į JAV iš Vokietijos. Plačiau apie ją rašiau, pristatydama kreminio rabarbarų pyrago receptą. Šįkart užteks pasakyti, kad ši uždara bendruomenė stengėsi - ir tebesistengia - pati užsiauginti visą reikalingą maistą, tad nenuostabu, jog didelę reikšmę teikia maisto atsargų paruošimui. Amanai augina įvairiaspalvius ridikėlius, t.y. sumaišo ir sėja skirtingų spalvų, dydžių ir formų ridikėlių sėklas. Viena iš amanų tradicijų - valgyti šviežius įvairiaspalvius ridikėlius per Naujuosius metus - teigiama, kad atitinkamai laikant ridikėlius tamsioje vėsioje vietoje, jie gali sulaukti netgi pavasario.

Nuotrauka Kristinos. Ridikėliai marinate po kelių dienų.

Kitas būdas ilgai išlaikyti ridikėlius - juos marinuoti; mano šaltinyje šitaip paruošti ridikėliai vadinami Amana Radish Relish (liet. Amana ridikėlių pagardas). Ridikėliai tokiu atveju supjaustomi šiaudeliais, maišomi su svogūnais ir užpilami saldžiarūgščiu marinatu - jie lieka traškūs, bet po kelių dienų įgija gražią rožinę spalvą ir malonų skonį. Negarantuoju, kad rezultatas būtų tas pats, jeigu naudotumėte peraugusius ir karstelėjusius ridikėlius - aš naudojau švelnius ir nesumedėjusius. Be to, nereikėtų tikėtis rožinės spalvos marinato, jeigu rinkotės baltus ar geltonus ridikėlius :)

Ridikėlius, kaip ir kitas daržoves, galima marinuoti žiemai. Aš pati to daryti nemėginau, bet prieš porą metų tinklaraštyje Tarp vėjo gūsių Aušra buvo paskelbusi kiek kitokį marinuotų ridikėlių receptą - ji pateikė ir instrukcijas, kaip juos paruošti žiemai. Taigi, susidomėję žvilgtelėkite ten - procesas bus tas pats, nesvarbu, kokiais gabaliukais pjaustysite ridikėlius ar kokius marinato prieskonius pasirinksite.

Nuotrauka Kristinos 



Saldžiarūgščiai marinuoti ridikėliai 

Ingredientai: (išeina 0,5 l stiklainis marinuotų ridikėlių) 

~ 500 g ridikėlių (be lapų) 
1 vidutinio dydžio geltonas svogūnas 
2 v.š. kvapiųjų pipirų žirnelių 
¼ a.š. nemaltų gvazdikėlių 
1 a.š. garstyčių grūdelių 
1 puodelis* paprasto balto acto (arba balto vyno acto)** 
¾ puodelio vandens 
¾ puodelio cukraus 
½ a.š. druskos

1. Nuplautus ir nusausintus ridikėlius rankomis, pjaustykle arba virtuviniu kombainu supjaustykite šiaudeliais. Svogūną nulupkite ir supjaustykite labai plonais pusžiedžiais. Pjaustytus ridikėlius ir svogūną sumaišykite ir sudėkite į didelį dubenį, geriausia nerūdijančio metalo. 
2. Išvirkite marinatą. Į puodą supilkite actą ir vandenį, suberkite cukrų ir druską. Sudėkite prieskonius (kvapiuosius pipirus, gvazdikėlius ir garstyčių sėklas): jeigu norite, juos galite surišti į švarią medžiagos skiautelę, kad vėliau nereikėtų perkošti. Marinatą užvirinkite, sumažinkite ugnį ir virkite 10 min. Tuomet nukaisikite, išimkite prieskonių ryšelį arba, jeigu reikia, perkoškite. Marinatu tuojau pat užpilkite ridikėlių ir svogūnų mišinį. 
3. Palaukite maždaug 10 min., kol daržovės subliūkš, tuomet perdėkite į stiklainį ar kitą sandariai uždaromą indą. Uždenkite, atvėsinkite ir dėkite į šaldytuvą. Leiskite pastovėti bent 2-3 dienas; per tą laiką ridikėliai turėtų įgauti saldžiarūgštį skonį ir nusidažyti ryškia rožine spalva. 
4. Šaldytuve marinuotus ridikėlius galima laikyti apie 2 savaites. Juos gardu valgyti su ant žarijų kepta mėsa, šonkauliukais, šonine ir pan. 

* Šiame recepte 1 puodelis atitinka 250 ml.
** Nors originalus receptas rekomenduoja naudoti paprastą actą, man labiau patinka ridikėlius marinuoti su 6 proc. stiprumo balto vyno actu - tuomet ridikėliai būna švelnesni ir subtilesnio skonio. Naudodami paprastą actą, žiūrėkite, kokio jis stiprumo. Pavyzdžiui, jeigu tai 9 proc. stiprumo actas, mano manymu, geriau jį skiesti (2/3 puodelio acto + 1/3 puodelio šalto virinto vandens), antraip ridikėlių marinatas būna pernelyg aštrus. 


Svarbiausias recepto šaltinis:
Judith M. Fertig, Praire Home Cooking, USA: Harvard Common Press, 011, p. 47 (internete žr. čia arba čia).
Daugiau info apie Amana ridikėlius čia.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.