2014 m. gegužės 30 d., penktadienis

Eggs Benedict - Benedikto kiaušiniai



Jeigu jau kepi English muffins, tai tiesiog privalu pasilepinti ir namiškius palepinti Benedikto kiaušiniais (angl. eggs Benedict). Tai tokia vėlyvų savaitgalio pusryčių klasika, kad net nėra ką daug apie ją rašyti. Tačiau eilinį kartą išgirdę, esą Amerikos virtuvė - tai McDonald's, jos "žinovams" galite priminti Benedikto kiaušinius. Šis patiekalas dar XIX a. pabaigoje buvo sugalvotas ne kur kitur, o JAV - labiausia tikėtina, kad jo autorius yra garsus Niujorko šefas Charles Ranhofer, išleidęs monumentalų kulinarijos veikalą The Epicurean (1894), kuriame tilpo ir Benedikto kiaušinių receptas. Tų pačių, dėl kurių svaigsta ne vienas gero maisto mėgėjas visame pasaulyje (bent jau tame, kurį vadiname Vakarais), ir kuriuos pagaminti namie greičiau jau ryžtasi slow food, o ne fast food mėgėjai.

Antra vertus, jeigu English muffins bus iškepti iš vakaro, o jūs turite šiokių tokių įgūdžių pagaminti olandišką padažą, patiekalas neatrodys labai sudėtingas. Jį sutverti galima pakankamai greitai - man paskrudinti bandeles, pašildyti kumpį, suplakti padažą ir išvirti kiaušinius užtrunka apytikriai 20-30 min. Pavasarį per tą patį laiką spėju apvirti ir šparagus.

Nuotrauka Kristinos 

Gamindama Benedikto kiaušinius, viską darau laikydamasi tam tikro, man patogaus eiliškumo, o kad pirmiausia paruošti ingredientai neatauštų, laikau juos maždaug iki 50-60º C įkaitintoje orkaitėje. Visa tai detaliai aprašysiu patiekalo gaminimo instrukcijose, tačiau kaip ruošti olandišką padažą, virti šparagus ir kepti English muffins čia nebekartosiu - jeigu kam nors prireiks, galės žvilgtelėti į ankstesnius įrašus. Dėl ingredientų turiu tik porą pastabų. Pirmoji - atsakymas į klausimą: "ar galima English muffins pakeisti kokia nors nesaldžia bandele ar batono rieke?". Žinoma, kad galima. Bet patiekalas nuo to neabejotinai nukentės, nes English muffins gerokai skiriasi nuo kitų mielinių bandelių ar batonų, ir yra akivaizdžiai puresni, minkštesni, geriau sugeriantys sviestą bei padažą. Tad mano manymu, jeigu jau nusprendėte gaminti Benedikto kiaušinius, tai nepatingėkite iš vakaro išsikepti English muffins - darbo ne tiek jau daug, ir jis neabejotinai atsipirks. Antroji pastaba susijusi su kiaušinių marškinėliuose virimu. Jie paprastai verdami parūgštintame ir pasūdytame vandenyje. Iš tiesų, druska čia nepakeičiama, bet jeigu naudojate šviežius, ekologiškus, kaimiškus kiaušinius, vandens rūgštinti nebūtina - mat jų trynys ir baltymas būna kuo puikiausia sukibę. Deja, to nepasakysi apie kiaušinius iš prekybos centrų - naudojant juos, actas išties bus reikalingas.

Nuotrauka Kristinos 


Eggs Benedict - Benedikto kiaušiniai 

Ingredientai: (2 didelėms arba 4 mažoms porcijoms) 

4 švieži kiaušiniai, geriausia ekologiški (ir dar 1/2 a.š. druskos bei 2 v.š. acto jiems išvirti) 
2 English muffins (kaip iškepti šias bandeles instrukcijos čia
Sviesto, kambario temperatūros (užtepti ant bandelių) 
4 riekelės virto kiaulienos kumpio arba liesos šoninės 
Olandiško padažo (kaip jį pagaminti instrukcijos čia
Nebūtinai: laiškinių česnakų (papuošti) 
Nebūtinai: žaliųjų šparagų (patiekiant) 

  1. Dieną prieš tai, kai ruošiatės gaminti Benedikto kiaušinius, išsikepkite English muffins arba bent jau paruoškite jų tešlą pagal šias instrukcijas, kad galėtumėte bandelių išsikepti iš ryto. 
  2. Prieš pradėdami gaminti Benedikto kiaušinius, įkaitinkite orkaitę maždaug iki 50-60ºC, kad būtų kur šiltai laikyti paruoštus ingredientus. Šis žingsnis nebūtinas, bet man asmeniškai labai patogus. 
  3. Pirmiausia, jeigu naudosite, trumpai apvirkite šparagus (instrukcijos čia), o juos išgriebę iš vandens ir sudėję į lėkštę, kiškite į šiltą orkaitę, kad neatauštų. Kol verda šparagai, apkepinkite kumpį/šoninę, o skrudintuve arba sausoje keptuvėje paskrudinkite bandelių puseles - mėsa ir bandelės taip pat tegul keliauja į šiltą orkaitę. 
  4. Išvirus šparagams, tuojau pat užkaiskite platų prikaistuvį su maždaug 1,5 l pasūdyto ir, jeigu reikia, parūgštinto vandens, kuriame virsite kiaušinius. Kol užkais kiaušiniams virti skirtas vanduo, per kelias minutes pagaminkite olandišką padažą - instrukcijos čia. Padažo į šiltą orkaitę aš nededu, per kelias minutes, kol išverda kiaušiniai, jis ataušti nespėja. 
  5. Vandeniui užkaitus maždaug iki 90ºC, jį šaukštu pasukite taip, kad susidarytų sūkurys. Kiaušinius po vieną muškite į mažą lėkštelę ir leiskite į vandens sūkurį. Dalis baltymo atsiskirs ir iškils į paviršių - suleidę visus kiaušinius, plūduriuojančių baltymų gabaliukus nugriebkite kiaurasamčiu ir nurašykite į nuostolius. Suleidę kiaušinius, vandeniui užvirti neleiskite - jis ir toliau turėtų būti apie 90ºC (aš naudoju storadugnį, labai gerai karštį išsaugantį prikaistuvį, todėl suleidusi kiaušinius, ugnį išvis išjungiu). Kiaušinius karštame vandenyje laikykite 3-4 minutes, tol, kol nuo karščio susitrauks baltymas, bet trynys bus dar skystas. Tuomet išgriebkite kiaušinius kiaurasamčiu ir sudėkite į lėkštę, kad nuvarvėtų vandens likučiai. Išgriebtus kiaušinius galima atvėsinti lediniame vandenyje, kad jie toliau nevirtų, bet aš juos paprasčiausia trumpiau verdu (ne ilgiau negu 3 min), ir į ledinį vandenį nededu - tada man jų minkštumas būna kaip tik. Išvirtų kiaušinių į šiltą orkaitę irgi geriau nedėti. 
  6. Sukomponuokite patiekalą: iš orkaitės išimkite bandelių puseles, patepkite jas sviestu ir dėkite į serviravimo lėkštes. Ant jų išdėliokite šiltą kumpį/šoninę, ant mėsos - virtus kiaušinius, viską užpilkite olandišku padažu. Jeigu norite, papuoškite smulkintais laiškiniais česnakais (arba kitais žalumynais, kai kas puošia ir kajeno pipirais). Galiausia, jeigu turite, kaip garnyrą išdėliokite žaliuosius šparagus - ir tuojau pat tiekite į stalą. Mėgaukitės ir didžiuokitės savimi :)

Svarbiausi recepto šaltiniai čia, recepto video čia, čia ir čia.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.