2014 m. balandžio 21 d., pirmadienis

Airiški keksiukai



Visus visus - ir tuos, kurie mano puslapyje apsilanko dažnai, ir tuos, kurie čia užsuka retkarčiais, ir tuos, kurie šiandien galbūt pirmąkart užklydo čia atsitiktinai - visus sveikinu su Šv. Velykomis, linkėdama, kad pavasaris pirmiausia įsikurtų jūsų širdyse. Gražių, giedrų, linksmų ir jaukių švenčių!

 Nuotrauka Kristinos

O kad jau tinklaraštis apie maistą, norėjau parodyti, kaip atrodo kepiniai, dekoruoti namuose cukruotų kvapiųjų našlaičių žiedais. Ta proga - airiški keksiukai.

Keksiukai purūs, tikrai ne per sausi, bet ir ne per daug drėgni. Produktų sudėties ir gaminimo požiūriu jie yra patys paprasčiausi - tokius būtų nesudėtinga iškepti net pradedančiajam kepėjui. Airijos virtuvei juos priskyriau tik todėl, kad receptą su konkrečiomis proporcijomis radau Darinos Allen knygoje. Beje, ji tvirtina, kad tokius keksiukus buvo įprasta kepti 12-tąją dieną po Kalėdų, t.y. sausio 6-ąją,mums žinomą kaip Trys Karaliai. Esą tuomet airės moterys, palikusios namų ūkį vyrams, rinkdavusios į "mergaičių vakarėlius" ir švęsdavusios vadinamąsias Moterų Kalėdas (air. Nollaig na mBan) - beje, Korko ir Kerio grafystėse ši tradicija vis dar gyva. Moterų vaišėms kepti keksiukai buvo vadinami karalienės pyragėliais (angl. Queen cakes); jų kilmė siekia XIX a. pradžios Angliją, kai keksiukai damų arbatėlėms buvo kepami porcelianiniuose puodeliuose, užpilami desertiniu padažu ir valgomi šaukšteliu (iš čia ir angliškas pavadinimas cupcakes, t.y. pyragėliai puodelyje).

Nors šie keksiukai tradiciškai kepami Šv. Kalėdų laikotarpiu, šįkart papuošiau juos gėlėms ir pritaikiau pavasariniam stalui. Aš - ne pagal taisykles - kepiau 6 didelius keksiukus (ne cupcakes, o muffins formose) ir gaminau po pusę normos abiejų rūšių glaisto. Man asmeniškai labiau patinka nuglaistyti citrininiu glaistu, nes citrina kiek atsveria keksiukų saldumą. Bet šokolado gerbėjai, kurių esama ir mūsų namuose, be abejo, su tuo nesutiktų:)

Nuotrauka Kristinos 


Airiški keksiukai 

Ingredientai: (išeina 12 mažų keksiukų) 

110 g kambario temperatūros sviesto 
110 g cukraus 
2 kiaušiniai 
Keli lašai vanilės ekstrakto arba žiupsnelis Burbono vanilės (arba nutarkuotos apelsino/citrinos žievelės) 
140 g miltų 
3/4 a.š. kepimo miltelių 
1 v.š. pieno arba vandens 
Nebūtinai: ¼ a.š. druskos 

Šokoladiniam glajui: (užtenka nuglaistyti 12 mažų keksiukų) 

140 g cukraus pudros 
50 g kambario temperatūros sviesto 
2 a.š. geros tamsios kakavos 
2-3 v.š. karšto vandens 

Citrininiam glajui: (užtenka nuglaistyti 12 mažų keksiukų) 

110 g cukraus pudros 
1 citrinos nutarkuota žievelė 
~ 2 v.š. šviežiai išspaustų ir per tankų sietelį perkoštų citrinos sulčių 
  1. Sviestą ir cukrų gerai išsukite, kol pabals. Įmuškite kiaušinius, sudėkite vanilę arba apelsino/citrinos žievelę ir, jeigu norite, druską*. Vėl gerai išsukite, kad masė būtų puri. Įmaišykite miltus ir kepimo miltelius; jeigu masė atrodo kietoka, įpilkite šaukštą pieno ar vandens. 
  2. Tešlą sudėkite į keksiukų formeles ir kepkite iki 200ºC įkaitintoje orkaitėje apie 20 min., arba kol keksiukai gražiai pakils, parus, o jų viršus įtrūks. Išimtus keksiukus atvėsinkite ant grotelių. 
  3. Jeigu keksiukus puošite šokoladiniu glaistu, sviestą išsukite su cukraus pudra ir kakava, po truputį pildami karštą vandenį. Glaistas turėtų būti tokio tirštumo, kad jį būtų galima šaukštu užpilti ant keksiukų viršaus, tačiau ne per skystas, kad vos užpiltas nuo jų nenutekėtų. 
  4. Jeigu keksiukus puošite citrininiu glaistu, cukraus pudrą sumaišykite su nutarkuota citrinos žievele, tuomet po truputį pilkite citrinos sultis ir sukite masę, kol ji bus tinkama keksiukams glaistyti - ne per tiršta, bet ir ne per skysta, maždaug geros grietinės konsistencijos. 
  5. Nuglaistytus keksiukus, kol glaistas dar nenudžiūvęs, galima puošti papildomai. Aš puošiau cukruotomis kvapiosiomis našlaitėmis, bet galima, pavyzdžiui, apibarstyti pabarstukais ar pan. Nuglaistytus ir papuoštus keksiukus palikite valandėlei vėsioje vietoje, kad glaistas sutvirtėtų, o tuomet vaišinkitės patys ir vaišinkite kitus:)
*Recepte druska neminima, bet aš į kepinius visada dedu žiupsnelį druskos, kuri subalansuoja jų skonį ir padeda išryškėti kitiems prieskoniams.

Nuotrauka Kristinos

Recepto šaltinis:
Darina Allen, Irish Traditional Cooking, Great Britain: Kyle Books, 2012, p. 299.

2 komentarai:

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.