2013 m. lapkričio 15 d., penktadienis

Rojaus obuoliukų drebučiai



Rojaus obuoliukų drebučius (angl. crab apple jelly) naudojau ruošdama avižinį pudingą. Drebučiai iš tiesų puikūs - gražios spalvos, saldžiarūgščiai, ryškaus obuolių kvapo ir skonio - nenuostabu, kad jie taip mėgstami airių virtuvėje.

Norint pasigaminti rojaus obuoliukų drebučių, iš pradžių reikia pasisodinti rojaus obelaitę, arba žinoti, kur ji auga :)  Tiesą sakant, pas mus (panašu, kad Airijoje taip pat) šių obuoliukų parduotuvėje neaptiksite, na, nebent jums labai pasiseks ir rasite jų turguje. Taigi, tai išimtinai sodininkų mėgėjų skanėstas. Obuoliukais apkibusios obelaitės labai dekoratyvios ir derlingos: jas pasodinus jau kitą sezoną galima tikėtis derliaus. Maniškiai medeliai dar maži, obuoliukų pertekliaus dar nėra, todėl ir drebučių gaminau nedaug, nors dauguma receptų siūlo jiems sunaudoti bent jau 2-3 kg obuoliukų.

 

Virdama drebučius, naudojausi Darina Allen knygoje Irish Traditional Cooking išdėstytais patarimais. Tiesa, jos siūlomus produktų kiekius stipriai mažinau. Bendra taisyklė tokia: 1 puodeliui rojaus obuoliukų sulčių reikia 2/3 podelių cukraus. Darina Allen drebučius rekomenduoja aromatizuoti kvapiosios palergonijos (mūsuose dar žinomos kaip jeronimas) arba mėtos šakele, o jeigu jų neturite - gvazdikėliais. Aš nenaudojau nė vieno iš šių priedų, nes norėjau pasimėgauti grynu obuoliukų aromatu.

Nuotrauka Kristinos


Rojaus obuoliukų drebučiai

Ingredientai: (turėtų išeiti apie 0,75 l drebučių)

500 g rojaus obuoliukų
~ ½ l vandens
½ citrinos sulčių ir žievelė (tik geltonoji dalis)
Cukraus
Nebūtinai: kvapiosios palergonijos (jeronimo), mėtų arba gvazdikėlių drebučiams aromatizuoti
 
  1. Rojaus obuoliukus nuplaukite, kotelius nuskabykite, o pačius obuoliukus perpjaukite per pusę. Kartu su žievelėmis ir visomis sėklomis sudėkite į prikaistuvį ir užpilkite tokiu vandens kiekiu, kad vos vos apsemtų obuoliukus. Įdėkite citrinos žievelę.
  2. Obuoliukus užvirinkite ir virkite tol, kol jie sukris ir taps tyre; tai gali užtrukti apie 15-30 min. Tuomet obuoliukus nukaiskite.
  3. Į didelį sietą įtieskite tankaus audeklo skiautę (aš naudojau kelis kartus perlenktą marlę). Paruoštą sietą dėkite virš gilaus indo - sieto apačia neturi liesti jo dugno. Tuomet į sietą suverskite rojaus obuoliukų tyrę. Palikite keletui valandų (geriausia per naktį), kad į indą išlašėtų visas skystis. Atsispirkite pagundai procesą pagreitinti ir nespauskite obuoliukų šaukštu - taip į skystį pateks daug vaisių minkštimo, ir drebučiai bus neskaidrūs.
  4. Po keleto valandų patikrinkite, ar obuoliųkų tyrė sausa, jeigu ne, galite ją atsargiai paspausti, tik stebėkite, kad bėgtų obuoliukų sultys, o ne sunktųsi minkštimas. Likusius obuoliukų tirščius išmeskite
  5. Pamatuokite, kiek obuoliukų sulčių turite. Tuomet pamatuokite cukrų: jo reikia dėti 2/3 obuoliukų sulčių kiekio.
  6. Į švarų prikaistuvį supilkite išspaustas ir per tankų sietelį perkoštas citrinos sultis, suberkite cukrų ir supilkite rojaus obuoliukų sultis. Jeigu norite, galite įdėti kvapiosios pelargonijos, mėtos ar gvazdikėlių. Mišinį užvirinkite ir ant vidutinės ugnies nemaišydami virkite maždaug 15 min. Per tą laiką cukrus turėtų visiškai ištirpti, o skystis tapti gražios raudonos spalvos sirupu. Jeigu verdant atsiras putų, jas nugraibykite.
  7. Po 15 min. sirupą nukaiskite, jeigu naudojote, išgriebkite aromatines žoleles ar gvazdikėlius. Supilstykite į mažus stiklainėlius, juos užsukite ir atvėsinkite. Sirupui atvėsus, jis turėtų virsti vaiskios raudonos spalvos skaidriais drebučiais.
  8. Drebučiai tinka prie bet kokių saldžių patiekalų: pudingų, blynų, bandelių ir t.t.
Recepto šaltinis: Darina Allen, Irish Traditional Cooking, Great Britain: Kyle Books, 2012, p. 193.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.